Ismét a görögöktől tart az EU

Ciprasz, Alekszisz beszél felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása logó MOZOG politikus pulpitus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY választások éjszakája Athén, 2015. január 26. 
Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Ko
Athén, 2015. január 26. Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetője támogatóihoz beszél a párt athéni székházában 2015. január 25-én, miután a Sziriza megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)
Vágólapra másolva!
Ajvarasz Abromavicsusz élesen bírálta Alekszisz Cipraszt moszkvai látogatása miatt. 
Vágólapra másolva!

"Csalódtam Cipraszban" - mondta Ajvarasz Abromavicsusz ukrán gazdasági miniszter a görög kormányfő moszkvai látogatásáról.

Rövidtávú gazdasági érdekek

Ukrajnában "embereket, vernek, kínoznak és ölnek meg csak azért, mert az európai értékek védelmére kelnek, miközben egyes európai nemzetek az emberélet védelme fölé helyezik rövidtávú gazdasági érdekeiket" - mondta az ukrán miniszter. "Nagy aggodalommal szemlélem, hogy egyre gyengül az európai államok egysége és határozottsága az Oroszországgal folytatott viszonyban."

Alexisz Ciprasztól tartanak az EU-ban Forrás: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu

Az EU is aggódik

Alexisz Ciprasz kétnapos hivatalos látogatásra utazott Moszkvába. Ukrajnában és az EU-ban is attól félnek, a görög kormányfő támogatást kér Oroszországtól a görög államadósság-válság kezeléséhez. Cserébe pedig felajánlja, mindent megtesz, hogy lazítson az Uinó oroszokat sújtó szankciós politikáján.

Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz két interjúban is figyelmeztette a görög kormányfőt, hogy ne térjen el a közösség irányvonaltól. "Nem tudom, hogy Oroszország támogatja-e Görögországot, és ha igen, akkor miként, de Görögországnak csak azt tudom tanácsolni, ne kockáztassa az európaiak egységét" - mondta Martin Schulz.

Martin Schulz Európa egységét félti Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Alaptalan félelmek

Alexisz Ciprasz pártja, a Sziriza szerint alaptalanok az uniós félelmek. A görög kormány ugyan kritikusan viszonyul a büntetőintézkedések politikájához, de támogatja azt - mondta Teodorosz Paraszkevopulosz, Alexisz Ciprasz gazdaságpolitikai tanácsadója. "A miniszterelnök nem is tárgyal hitelekről Moszkvában, a megbeszélések napirendjén az orosz befektetések ösztönzése, és a görög agrártermékek oroszországi exportjának ügye szerepel" - tette hozzá.