Jó hangulatban erősödik a forint

Vágólapra másolva!
Remek formában van a forint az utóbbi napokban, 297 közelébe is eljutottunk már az euróval szemben, jót tesz tehát a jó piaci környezet a magyar devizának is.
Vágólapra másolva!

297 alatt jár ma reggel az EURHUF árfolyama. Ez elsőre nem tűnik túl informatívnak, de segítünk. Utoljára 2014 elején volt ennyire alacsony szinten a devizaárfolyam, vagyis egyre erősebb a forint. Valószínűleg nem sokan fogadtak volna erre január 15-én, amikor 327,57-nél is jártunk az euróval szemben. Nos, azóta közel 10 százalékot sikerült már erősödnünk.

Ha egyébként a fejlődő európai országok devizáit nézzük, akkor csak az orosz rubel volt képes ennél nagyobb erősödésre az elmúlt közel 3 hónapban, ám itt tekintélyes, 29 százalékos plusz látható. Tény, hogy a rubelnek azért volt is honnan, 2014 második felében ugyanis hatalmas zuhanást mutatott, főleg az olajárak esése miatt. Az is igaz persze, hogy a forinthoz képest a lengyel zloty, vagy éppen a cseh korona is erősödést mutatott, 7-2 százalékos mértékben. Az elmúlt hónapokban látható kedvező tőkepiaci környezet így segítette a térség devizáit is.

A forint utóbbi napokban látott erősödése is ennek köszönhető, ám a térség devizáinál azért erősebb mértékben jelentkezik ez a folyamat, ami a technikai képen is jelentős befolyást gyakorol. Az elmúlt hetekben látott csökkenő trendvonal így továbbra is fennáll, ennek alsó száránál található az EURHUF. A 300-as szintet közben nem sikerült átvinni, és rövid távon emiatt inkább további forinterősödés várható.

Az indikátorok alapján még van esély a további erősödésre, miután az EURHUF még nem mutat túladottságot, valamint az MACD sem adott még vételi jelzést. A 291 közeli szintek így elérhetőnek tűnnek, de ehhez a 200 hetes mozgóátlagot is le kellene törnie az árfolyamnak, ez pedig tartósan sem 2011-ben, sem pedig 2012 második felében nem sikerült.

Az EURHUF heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Rövid távon a kamatdöntéseknek is fontos hatása lehet. Az MNB monetáris tanácsa két hét múlva kedden tart majd ülést, az elemzők pedig újabb 15 bázispontos vágással számolnak, és 1,8 százalékos alapkamatot valószínűsítenek. Egy újabb kamatvágás értelemszerűen csökkeni a forint vonzerejét a külföldi devizákkal szemben, tehát elvileg forintgyengítő hatású. A piac viszont a kamatvágási ciklust már beárazhatta valamelyest, amit jól mutat az is, hogy a márciusi újrakezdés bejelentése után inkább erősödni kezdett a forint. Ennek függvényében érdemes lesz figyelni a forintot a következő hetekben is.