Meglepődik a cukor árán

turija turia kobasicijada 2015 kolbász fesztivál kolbászfesztiál vajdaság bácska
Vattacukor 2.0 - figyelik a formákat és a színösszhangot?
Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak a februári 1 százalékos csökkenés után márciusban kisebb ütemben, de szintén mérséklődtek: átlagosan 0,6 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint hetedik hónapja csökkennek a fogyasztói árak.
Vágólapra másolva!

2015 első negyedévében a fogyasztói árak átlagosan 1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában.

Az üzemanyagártól függ sok minden ára

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője elmondta, éves összehasonlításban leginkább a háztartási energia és az üzemanyagok ára csökkent. Ugyanakkor egy hónap alatt 5,4 százalékkal drágultak az üzemanyagok, és az élelmiszerek ára is emelkedett februárhoz képest, elsősorban az idényáras élelmiszerek drágulása miatt.

Több mint 18 százalékkal lett olcsóbb a cukor egy év alatt Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A tojás 7,1 százalékkal drágult, viszont csökkent a cukor ára 18,8 százalékkal, a sajt 3,9 százalékkal, a liszt 3,2 százalékkal, valamint a baromfihús 1,8 százalékkal.

A szeszes italok, dohányáruk 2 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért átlagosan 1,9 százalékkal kellett többet fizetni.

A háztartási energia ára átlagosan 5,4 százalékkal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gáz 6,5, az elektromos energia 5,7, a távfűtés ára 3,4 százalékkal csökkent egy év alatt.

A tojás drágult a legjobban Forrás: Thinkstock

Az egyéb cikkekért – például testápolók, gyógyszerek, üzemanyagok, valamint kulturális cikkek – 4,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a üzemanyagok ára 11,8 százalékkal csökkent egy év alatt. A ruházkodás 0,1 százalékkal lett olcsóbb.

Egy hónap alatt

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerekért átlagosan 0,4 százalékkal kellett többet fizetni, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 3,5 százalékos drágulása miatt van. A legnagyobb mértékben az üzemanyagok drágultak. Átlag felett, 0,8 százalékkal emelkedett a ruhák ára is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az alacsony infláció kedvező a bérből élőknek és a nyugdíjasoknak is, mert nő a jövedelmük vásárlóértéke. Márciusban ugyan jelentősen drágult az üzemanyag, az olajárak továbbra is messze elmaradnak a korábban jellemző szinttől, ami jelentősen meghatározza az európai és a hazai inflációs folyamatokat – írja az NGM. A nemzetgazdasági tárca szerint egész évben mérsékelt marad az infláció.