Tízezreket kaphat vissza, aki laktózérzékeny

főzés tej laktóz laktózérzékenyésg görcs has gyömörgörcs
MODEL RELEASED. Menstrual pain. Woman holding a hot water bottle against her abdomen to alleviate menstrual cramps.
Vágólapra másolva!
Akár az évi 20-30 milliárd forintot is elérheti az az összeg, amennyit személyi jövedelemadóban megspórolhatnának a krónikus betegek és a fogyatékkal élők. Ehhez képest 2013-ban mindössze 6,6 milliárd forintnyi adókedvezményt igényeltek.
Vágólapra másolva!

Nem csak a „súlyosan fogyatékos” személyek, illetve rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülőknek jár adókedvezmény. A hatályos törvények szerint a daganatos, szív-érrendszeri betegségben, súlyos pszichés zavarban szenvedők, de a cukorbetegek, a liszt- és laktózérzékenyek is jogosultak a súlyos betegek adókedvezményére az szja-törvény alapján.

Figyeljen az adóbevalláskor

Évről évre többen élnek ezzel a lehetőséggel, de sokan még mindig nem tudják, hogy rájuk is vonatkozik az szja-kedvezmény – írja a Világgazdaság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint 2008-ban még alig több mint 67 ezren, 2013-ban már majdnem 119 ezren éltek a fogyatékosság és tartós betegség után igénybe vehető szja-kedvezménnyel.

A laktózérzékenyek is kaphatnak szja-kedvezményt Forrás: OFlickr/Scott Sherrill-Mix

Ennek összege 2008-ban még évi 2,7 milliárd forintot tett ki, tavalyelőtt elérte a 6,6 milliárdot. Az adókedvezmény igénybevételének az orvosi diagnózis mellett alapfeltétele, hogy az illető rendelkezzen adóköteles jövedelemmel, a súlyos betegségben szenvedők, illetve a fogyatékossággal élők nagyobb része azonban nem dolgozik.