Több mint ötszázmilliárdnyi hitelt utaltak át az első március végéig

2015.04.08. 08:40

Az NHP eddigi két szakaszában összesen 21 ezer vállalkozás jutott 1360 milliárd forintnyi hitelhez. A szezonalitás miatt ráadásul még most kezdődik csak a felfutás.

Az NHP második szakaszában létrejött szerződések közel 97 százaléka új hitel, azaz a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10 százaléka lehet. Ezen belül az új beruházási hitelek és új lízingügyletek részesedése 63 százalék, az új forgóeszközhiteleké 26 százalék, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 11 százalék.

A hitelek többsége új beruházáshoz kell

A nagybankok kihelyezéseinek felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú.

A tavaszi szezonban a hitelezés is felpörög majd.Forrás: Thinkstock

A mikrovállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése.

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, valamint a javítás és a feldolgozóipari ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede erre a három területre irányul