Unortodox gazdaságpolitikával próbálkozik Görögország

ciprasz sziriza varufakisz
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (C) and Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (R) attend a meeting with Belgium's Prime Minister (Unseen) prior to their meeting within a European summit in Brussels on February 12, 2015. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Unortodox pénzügyi megoldással próbálkozhat Görögország, új fizetőeszközt bocsátanának ki az Euró mellett. Egyes közgazdászok szerint akár működhet is, mások szkeptikusabbak.
Vágólapra másolva!

„Párhuzamos pénzügyi rendszer” bevezetésével oldaná meg a görög adósságválságot Janis Varufakisz pénzügyminiszter – írja a Marketwatch.com. Varufakisz adósságigazolásokat, úgynevezett IOU-kat bocsátana ki, ezekkel fizetné ki ideiglenesen Görögország hitelezőit.

Az IOU (a rövidítés az angol "I owe you”, „Én tartozom neked” kifejezésből származik) egy olyan értékpapír, amelyben az adós kijelenti, mennyivel tartozik valakinek, és ígéretet tesz a pénz kifizetésére. Az IOU előnye, hogy azt akár el is lehet adni, ezzel a kibocsátó már másnak fog tartozni.

Janisz Varufakisz (jobbszélen) Aliexisz Ciprasz miniszterelnökkel Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Egy napuk van

Görögország a héten tárgyal az adósságairól, a fizetés módjáról elvileg holnapig kellene megegyezniük. Sokak szerint komoly esélye van, hogy a tárgyalások után az ország kilépjen az eurozónából.

Varufakisz egyelőre nem közölte pontosan, mik lennének az IOU paraméterei. Robert Parenteau, a Bard College közgazdásza, aki korábban hasonló megoldást javasolt a görög válság kezelésére, következőket javasolta: a jóváírás egyfajta határidő nélküli állampapír lenne, amit elvileg bármikor beválthatnak a tulajdonosai keményvalutára. Azonban a jóváírás nem kamatozna, és diszkontáron lehetne euróra váltani.

Pénznyomtatás?

A párhuzamos fizetőeszköz ötlete nem most merül fel először. Februárban a Financial Times-ban Wolfgang Münchau azt írta, ez lenne a második legjobb forgatókönyv Görögország számára, míg a legjobb az lenne, ha a kölcsönzők elengednék az adósságokat.

A terv nem aratott osztatlan sikert a közgazdászok között, sokak szerint ez a lépés alig különbözne az egyszerű pénznyomtatástól – ez pedig az IOU gyors hiperinflációját idézné el. Ráadásul Görögország kereskedelmi partnerei jó eséllyel nem fogadnák el az értékpapírokat fizetségként. A Marketwatch által idézett elemzők szerint az IOU egyetlen előnye, hogy az euró árfolyamát alig befolyásolná a bedőlése.

A Bitcoinban is lát fantáziát

Janusz Varufakisz egyébként nem először szólal fel a párhuzamos fizetőeszközök mellett. Tavaly egy blogbejegyzésben a Bitcoin virtuális valuta kapcsán azt írta, ugyan a Bitcoin egy elhibázott rendszer, egy hasonló alternatív fizetőeszköz bevezetése segítene megállítani a deflációt az Eurózónában.