Vágólapra másolva!
Felemás lett az Alcoa gyorsjelentése, amire meg is ütötték a részvényt, míg a Fed jegyzőkönyve szerint meg van az esélye, hogy júniusban jön a kamatemelés.
Vágólapra másolva!
  • Meg van a lehetősége, hogy a Fed már júniusban kamatot emel, derült ki a tegnap publikált márciusi ülés jegyzőkönyvéből, ugyanakkor a monetáris szigorítás folyamata eltérhet a korábbiaktól, mivel óriásira duzzadt a jegybank mérlege a mennyiségi lazítások kapcsán. A gazdaság ereje támogatja a szigorítást, viszont a munkaerőpiac törékenysége és az alacsony infláció ellene hatna.
  • Az amerikai piacok minimális pluszban fejezték be a kereskedést a Fed jegyzőkönyvének publikálását követően, egyedül a Nasdaq tudott nagyobb pluszt produkálni (+0,8%). Az S&P500 szektorai közül a ciklikus fogyasztás és az egészségügy szerepelt a legjobban, míg a sor végén az energiaipari cégek álltak.
  • Ebben az játszott szerepet, hogy az olaj árfolyama visszaesett tegnap, mert az amerikai olajkészletek még tovább emelkedtek, ráadásul a megugrás 2001 óta a legnagyobb egyhetes készletbővülést jelentette. A WTI árfolyama 53 dollár környékéről 51 dollárig esett vissza, míg a Brent 56 dollárig fordult vissza.
  • 3 százalék feletti mínuszba csúszott az Alcoa (NYSE: AA) árfolyama zárás után, mert a cég elvétette a bevételre vonatkozó várakozásokat (tény: 5,82 milliárd dollár, várt: 5,94 milliárd). A befektetőket az sem vigasztalta, hogy az EPS 28 centre növekedett a FactSet konszenzusában szereplő 26 cent helyett. Ezzel megkezdődött a gyorsjelentési szezon az USA-ban, amitől a piac azt várja, hogy gyengébben sikerül majd az erősödő dollár és a csökkenő olajárak miatt.
  • Visszatér a Zynga (Nasdaq: ZNGA) vezérigazgatói székébe az alapító és elnök, Mark Pincus, jelentette be a társaság. A jelenlegi vezér, Don Mattrick pedig azonnali hatállyal távozik. A cég nincs jó helyzetben, hiszen bevétele tavaly 21 százalékkal esett, míg nettó eredménye még nagyobb mínuszba csúszott.
  • Tegnap is remekül szerepelt a Mol a magyar tőzsdén, az olajipari cég árfolyama 4,6 százalékos pluszt mutatott, amivel már 13 900 forintig menetelt a részvény, ráadásul a forgalom is nagy volt, 10 milliárd forintos. A Mol az elmúlt három napban közel 15 százalékot ralizott, és szerdai záróára több mint egy éves csúcsot jelent.
  • Ezzel pedig a BUX index is folytatta menetelését, amivel már 20 800 pont fölött zárt. Segítette még a magyar tőzsdét a Richter (+1,8%) és a Magyar Telekom (+0,9%) is, ellenben az OTP zárásra visszacsúszott 0,2 százalékos mínuszba. Az európai börzék közben elgyengültek szerdán, és a napot 0,3-1,2 százalékos mínuszban fejezték be. Ma pedig kisebb emelkedés jöhet nyitásban az ázsiai piacokon látható pluszok után, igaz a sanghaji parkett mínuszban van.
  • A Raiffeisen meghosszabbította március végén lejáró lengyel egységére vonatkozó előzetes ajánlatok benyújtásának határidejét, írja a lengyel Plus Biznesu lap. Az újság azt is írja, hogy három nagybank is kifejezte érdeklődését, olyanok, akik most nincsenek jelen az országban. A Raiffeisen árfolyama tegnap 3,4 százalékot emelkedett, és már 14,2 eurón zárt.
  • A Holcim (Zürich: HOLN) és a Lafarge (Párizs: LG) megállapodott Eric Olsen vezérigazgatói kinevezéséről, aki vezetni fogja a két cég összeolvadásával létrejövő új társaságot. Korábban a vezető személye maradt az egyetlen kérdés, ami még függőben volt az összeolvadás kapcsán.