Megbírságolják a munkanélkülieket

HORIZONTAL Normandy Four Normandy format SQUARE FORMAT 2571167 Belarus, Minsk. 02/12/2015 From left, foreground: German Chancellor Angela Merkel, French President Francois Hollande and Belarusian President Alexander Lukashenko at Independence Palace in Mi
Lukasenko végig ott volt a háttérben
Vágólapra másolva!
Fehéroroszországban egyhavi magyar nettó minimálbérnek megfelelő bírsággal sújthatja az állam a munkanélkülieket. Az intézkedés mindenkire vonatkozik, kivéve a diákokat és az önfoglalkoztatókat. Az állami szektor évek óta munkaerőhiánnyal küzd Fehéroroszországban.
Vágólapra másolva!

Bírságot kell fizetniük Fehéroroszországban a munkanélkülieknek. Az ezt előíró rendeletet április elején írta alá Alekszandr Lukasenko elnök, tájékoztat a Themoscowtimes.com. A rendelet (oroszul innen letölthető) indoklása szerint rá kell venni a munkaképes polgárokat, hogy dolgozzanak, és hozzájáruljanak az állami kiadások finanszírozásához, ami egyébként alkotmányos kötelezettségük.

Egyhavi nettó minimálbér

A rendelet mindenkire vonatkozik Fehéroroszországban, nemcsak a fehérorosz állampolgárokra, hanem azokra is, akik állandó jelleggel ott tartózkodnak. Egy évben legalább 183 napot kell dolgozni az új előírás szerint, különben az állam bírságol. Kivéve, ha valaki diák vagy önfoglalkoztató. A bírság 3,6 millió fehérorosz rubel, vagyis körülbelül 68 ezer forint, ami pont a magyar nettó havi minimálbér.

Közveszélyes munkakerülők

A fehérorosz kormány már évek óta fontolgatja az intézkedés bevezetését. Már 2014 őszén felmerült, hogy törvényben tiltsák meg a munkanélküliséget, a kezdeményezést Lukasenko elnök támogatta, azt mondta, meg kell találni a módját, hogy az állam megbüntethesse azokat, akik szándékosan nem dolgoznak. A fehérorosz elnök azt is felvetette, hogy vissza kellene hozni a szovjet időkből ismert szociális élősködés fogalmát. Ez a magyar fülnek is ismerősen csenghet: aki a szocializmusban nem dolgozott, az közveszélyes munkakerülőnek számított.

Egy magyar minimálbérnyi bírságot fizethetnek a fehérorosz munkanélküliek Forrás: AFP/Ria Novosti/Viktor Tolochko

Az önmegvalósítás formája

A Szovjetunióban Mihail Gorbacsov reformjaival törölték el a szociális élősködést tiltó törvényt. Mielőtt eltörölték, a törvényt főleg magánvállalkozók, prostituáltak és politikai disszidensek ellen alkalmazták. A szovjet alkotmány egyik legfontosabb tétele volt a munkához való jog, ahogy a mai fehérorosz alkotmánynak is, ami kimondja, hogy „a Fehérorosz Köztársaság minden polgárának joga van dolgozni, ami az emberi önmegvalósítás legmagasabb rendű formája”.

Az alkotmány tiltja

A rendelkezés ellen tiltakozók petíciót tettek közzé, aminek szövege a fehérorosz alkotmányra hivatkozik. Aszerint ugyanis csak bíróság rendelhet el kényszermunkát. Az alkotmány az államnak viszont előírja a teljes foglalkoztatás feltételeinek megteremtését.

Munkaerőhiány van

Az állami szektorban a munkaerőhiány évek óta probléma Fehéroroszországban. Az elmúlt években a kormány többször korlátozta a munkavállalók felmondási jogait. 2012-ben például a faipari munkások, 2014-ben pedig a mezőgazdasági dolgozók esetében.