Vágólapra másolva!
Nem férhetnek hozzá befizetéseikhez a nyugdíjaskort elérő magánnyugdíjpénztár-tagok. Egy meg nem született kormányrendelettel bünteti a kormány a pénztártagokat.
Vágólapra másolva!

A magánnyugdíj-pénztári befizetés akkor vehető fel, amikor a pénztártag nyugdíjba vonul. A jogszabályok szerint az egyösszegű kifizetés már megszűnt, a járadékszolgáltatás pedig még nem működik, mert hiányzik egy kormányrendelet.

A nyugdíjkorhatárt elérő pénztártagok jelenleg két dolgot tehetnek. Visszalépnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, vagy bent hagyják a pénzüket, hogy addig kamatozzon, amíg meg nem oldódik a járadékfizetés.

Nem tudnak szolgáltatni

Jelenleg 8-10 tagjukat érinti ez a furcsa dilemma, mondta az Origónak Kutiné Csurgai Ágota. A Szövetség Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint többségük úgy döntött, visszalép az állami nyugdíjrendszerbe. Volt olyan tagjuk, akinek 100 ezer forintja gyűjt össze, de akadt, akinek már milliós megtakarítása volt.

A pénztárak nem tudnak havonta járadékot fizetni Forrás: Origo

Kutiné Csurgai Ágota elmondta az Origónak, a jogi szabályozás két utat enged a járadékfizetésre. Vagy maga a pénztár fizet, vagy egy biztosító segítségét veszi ehhez igénybe.

Ha a pénztár maga akar fizetni, akkor 100 millió forintos tartalékot kell képeznie. Kutiné szerint a négy magánnyugdíjpénztár közül egy sem lenne képes létrehozni ezt az alapot.

Hiányzik a rendelet

A pénztári kifizetést az is lehetetlenné teszi azonban, hogy nem készült el az a kormányrendelet, amely szabályozná, hogy mit kell tartalmaznia a pénztár szolgáltatási szabályzatának. Márpedig rendelet nélkül nincs szabályzat, szabályzat nélkül nincs szolgáltatás.

A kormányrendeletről nem tudunk semmit – mondta Kutiné. Többször is érdeklődtek a Magyar Nemzeti Banknál, és azt a tájékoztatást kapták, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnál készül a rendelet. Az NGM viszont cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre.

Várjon, aki tud

Az ügyvezető szerint, ha valakinek elég magas az állami nyugdíja, annak megéri bent hagyni a pénzét a magánnyugdíjpénztárakban. A Szövetségnél mindenkinek ki tudják számolni, hogy mennyi lenne a havi járadéka, és ez alapján a tagok el tudják dönteni, hogy átviszik-e a megtakarításaikat a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, vagy tovább fialtatják a pénzüket.

Tüntetés a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése ellen Forrás: Origo

A másik módszer, egy biztosító beiktatása sem tud működni jelenleg. Itt már megszületett a szabályozás, de csak ez év elején, úgyhogy a biztosítóknak még idejük sem volt az új termék kidolgozására. De az se biztos, hogy ez egyáltalán megéri, mert a potenciális ügyfelek száma egyelőre kicsi, az új termék kidolgozása viszont sokba kerül.

A Horizont Magánnyugdíjpénztár vezetője mindenesetre a 168 Órának azt mondta, már megkezdték a tárgyalásokat a termék kidolgozásáról, és várhatóan rövid időn belül biztosítani tudják ezt tagjaik számára.

Azok a pénztártagok, akik mostanában mennek nyugdíjba, dönthetnek úgy, hogy visszalépnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. Ez esetben 100 százalékos nyugellátást kapnak, felvehetik reálhozamukat, az önkéntesen befizetett tagdíjukat, valamint a tagdíj-kiegészítést – mondta a Horizont vezetője.

Potyautasok: leszállás

2015 áprilisától a magánnyugdíjpénztáraknak el kell érniük a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt, a pénztárak havi 200–1000 forintos tagdíjat határoztak meg, amit többségük egy évre előre kér a tagoktól. Az új előírások miatt a rendszer nem tűri meg tovább a potyautasokat, mert ha egy pénztárnál a tagdíjfizetők aránya nem éri el a kívánt szintet, azt a pénztárat felszámolják.

Nem tűrik tovább a nem fizető pénztártagokat Forrás: Origo

Nincs kockázata

A Horizont és a Budapest Magánnyugdíjpénztáraknál már 70 százalék felett van a tagdíjfizetők aránya. A Szövetség Nyugdíjpénztár azt írja a Facebookon, hogy – a márciusi tagdíjbefizetést figyelembe véve – 64 százalék volt a tagdíjfizetők aránya. Az MKB honlapján lévő adatok szerint március 31-ig a tagok 60 százaléka fizetett tagdíjat.

A tagdíjfizetéssel egyébként semmilyen kockázatot nem vállalnak a pénztártagok, ugyanis a tagdíj visszajár, ha a pénztár végelszámolással megszűnne.