Ötödével eshet vissza a kínai részvénypiac

Alibaba, tőzsde, címlapi 2:1
Jack Ma, founder and chairman of Alibaba.com, gives a thumbs up to the press at the Hong Kong Stock Exchange, 06 November 2007. Shares in Chinese online marketplace Alibaba.com opened 06 November to huge demand in Hong Kong rising 124 percent from the initial public offering (IPO) price in early trading. AFP PHOTO/MIKE CLARKE
Vágólapra másolva!
Hiába van hét éves csúcsokon a kínai részvénypiac, túl gyorsan emelkedtek az árfolyamok az elmúlt hónapokban, ezért akár 20 százalékos áresés is jöhet - mondta Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group elnöke.
Vágólapra másolva!

Egy 20 százalékos visszaesés „nagyon lehetségesnek” tűnik – idézi Mobiust a Bloomberg cikke. A Templeton Emerging Markets Group elnökeként Mobius körülbelül 40 milliárd dollárt felügyel. A Franklin Templeton egyébként nem véletlenül csenghet ismerősen az olvasónak, ugyanis évek óta Magyarország legnagyobb hitelezője.

Mark Mobius cége 40 milliárd dollárt kezel Forrás: AFP

Mobius szerint a kínai részvénypiac alapvetően ép, sőt, a Shanghai Composite Index 90 százalékot erősödött egy év alatt, ezzel pedig a Bloomberg által követett részvényindexek közül a legjobb teljesítményt érte el. Azonban a szakember szerint most már nem árt óvatosnak lenni, mert az utóbbi időben rekordmennyiségű értékpapírszámlát nyitottak a kínai befektetők és a felvett hitelek, illetve tőkeáttétes pozíciók nagysága még sosem volt ilyen magas.

Problémákat okozhat a sok hitel

A kínai befektetők összesen 1,7 millió értékpapírszámlát nyitottak a március végén, és most már több mint 1000 milliárd jüan (161 milliárd dollár) az a kölcsönállomány, amelyet részvények vásárlására vettek fel.

– mondta Mobius, aki szerint, ha fordul a piac, az problémát okozhat.