Ötödével eshet vissza a kínai részvénypiac

2015.04.09. 10:12

Hiába van hét éves csúcsokon a kínai részvénypiac, túl gyorsan emelkedtek az árfolyamok az elmúlt hónapokban, ezért akár 20 százalékos áresés is jöhet - mondta Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group elnöke.

Egy 20 százalékos visszaesés „nagyon lehetségesnek” tűnik – idézi Mobiust a Bloomberg cikke. A Templeton Emerging Markets Group elnökeként Mobius körülbelül 40 milliárd dollárt felügyel. A Franklin Templeton egyébként nem véletlenül csenghet ismerősen az olvasónak, ugyanis évek óta Magyarország legnagyobb hitelezője.

Mark Mobius cége 40 milliárd dollárt kezelForrás: AFP

Mobius szerint a kínai részvénypiac alapvetően ép, sőt, a Shanghai Composite Index 90 százalékot erősödött egy év alatt, ezzel pedig a Bloomberg által követett részvényindexek közül a legjobb teljesítményt érte el. Azonban a szakember szerint most már nem árt óvatosnak lenni, mert az utóbbi időben rekordmennyiségű értékpapírszámlát nyitottak a kínai befektetők és a felvett hitelek, illetve tőkeáttétes pozíciók nagysága még sosem volt ilyen magas.

Problémákat okozhat a sok hitel

A kínai befektetők összesen 1,7 millió értékpapírszámlát nyitottak a március végén, és most már több mint 1000 milliárd jüan (161 milliárd dollár) az a kölcsönállomány, amelyet részvények vásárlására vettek fel.

„A túl sok hitel nem jó dolog hosszútávon” – mondta Mobius, aki szerint, ha fordul a piac, az problémát okozhat.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK