Júliusra kártalanítanák az összes Quaestor-kötvényest

a Quaestor értékpapír forgalmazó cég a csődvédelem bejelentése után.Kisbefektetői pánik a pesti belvárosi Báthori u. fióknál.
Vágólapra másolva!
Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője az M1 esti adásában speciális, a Quaestorra szabott törvény benyújtását jelentette be, mely alapján 100 ezer euróig kártalanítanák a Quaestor-kötvénybe fektetőket.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal szerint az embereket mindenképp kártalanítás illeti meg, mivel a Quaestor "címeres gazemberséget" követett el, és nem arról van szó, hogy az emberek az előre vállalt befektetési veszteséget szenvedték volna el.

Már a héten új törvényjavaslat jön

Ennek megfelelően még a héten törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz az Országgyűlés elé, mely egy kártalanítási alap létrehozását célozza meg, ebből kimondottan a Quaestor-botrány során kötvénnyel rendelkezőket kártalanítanák 100 ezer eurós értékhatárig.

A benyújtott tervezett szerint mindenkit kártalanítanának, ez gyakorlatilag az összes károsultat, kb. 32 ezer embert érintene. Csak néhányan (Rogán szerint 73 ügyfél) esnének ezen értékhatár fölé, azoknak a 100 ezer euró feletti szintet veszteségként kell elkönyvelniük.

Hogyan működne a kártalanítási alap?

  • A felállításra kerülő alapba minden károsult beadná mind a valódi, mind a fiktív Quaestor-kötvényeit.
  • Ebbe az alapba fizetne be a Befektető-védelmi Alap (Beva) is.
  • Szintén ide fizetnének be a befektetési szolgáltatók (bankok, brókercégek) is, kiegészítve a fennmaradó összeget úgy, hogy az elegendő legyen minden károsult esetében a 100 ezer eurós limitig történő kielégítésre.
  • A befektetési szolgáltatók befizetése egyfajta előleg lenne, mivel a kártalanítás során zár alá vett vagyontárgyak értékesítéséből befolyó összegeket majd a befektetési szolgáltatók kapnák meg.
  • A befektetési szolgáltatók által a kártalanítási alapba befizetett összegekhez a Magyar Nemzeti Bank forrást biztosítana, vagy kötvénykibocsátásokból lehetne fedezni ezen költségeket, így a befektetési szolgáltatóknak akár több évre elosztva kellene helytállni a Quaestor-ügy után.

Határidők

A további részletekről tájékoztatni fogja a sajtót Rogán Antal, de a tervek szerint a jövő héten már szavazhatna róla az Országgyűlés (bár ehhez el kell térni a házszabálytól), de ha ott átmegy, akkor 90 napon belül meg kellene történnie az ügyfelek kártalanításának. Így július végére pénzükhöz juthatnának a Quaestor-károsultak.

Rogán szerint egyáltalán nincs szó visszamenőleges hatályról, mivel ez speciális eset. A frakcióvezető azt is elmondta, hogy a Beva általi állásfoglalásra ugyan lehet még várni, de az tisztán jogászkodás, mivel a Bevának így is helyt kell majd állni a kártalanítási folyamatban.Lényeg, hogy az emberek kártalanítva legyenek, a befektetési szolgáltatóknak pedig hosszan elnyújtva kell vállalni a finanszírozást.