Vágólapra másolva!
Új csúcson a német DAX és a Euro Stoxx 600 index is. A jó európai részvénypiaci hangulat átragadt a magyar parkettre is, a BUX már 21 000 pont fölött jár.
Vágólapra másolva!
  • Eladja a General Electric (NYSE: GE) pénzügyi ágának, a GE Capitalnak a legnagyobb részét, jelentette be a cég. A hírekre már több mint 7 százalékot ugrott az árfolyam nyitás előtt. A GE egy 16 milliárd dolláros egyszeri veszteséget kénytelen leírni emiatt, ugyanakkor ingatlanjai eladásából nagyjából 26,5 milliárd dolláros bevételt vár. Az egyes üzletágak értékesítése akár két évig is elhúzódhat. Emellett a cég bejelentette, hogy 50 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot is indít.
  • Amerikában is emelkedéssel kezdődhet meg a pénteki kereskedés, vagyis úgy tűnik átragadhat a jó európai hangulat. Az európai részvények január vége óta nem látott jó hetet produkálhatnak, a Euro Stoxx 600 index már tegnap is mindenkori csúcsra ért, ma pedig további plusz 0,7 százalékban áll. Az euró újbóli gyengülése is segíthet a részvénypiacokon, a két napja látott 1,09 körüli szintekről ugyanis ma 1,06 alá csúszott vissza az EURUSD árfolyama.
  • Jó formában van ma a Richter, a gyógyszerrészvény több mint 1,5 százalékos pluszban van, amivel már 4150 forint közelébe ugrott az árfolyama. A 4000 forint áttörése után akár meg is indulhat az elmúlt időszakban a többi magyar blue-chiptől lemaradó részvény.
  • Kora délutánra az OTP is magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, és egyelőre benézett az 5500 forintos szint fölé, ahonnan még március 26-án fordult le az árfolyam. A másik két nagypapír csak kisebb pluszt mutat egyelőre.
  • A BUX index viszont így már a 21 000 pontos szintet is maga mögött hagyta. A heti grafikont vizsgálva egy majdnem négy éves sávból tört ki a BUX, és ha a sáv szélességéből indulunk ki a 24 000 pont lehet a következő állomás.
  • Varga Mihály szerint az alacsony olajárak miatt a vártnál is nagyobb mértékben növekedhet a magyar gazdaság idén. A TV2-nek adott interjújában azt is elmondta, hogy vizsgálják az ÁFA-csökkentés lehetőségét bizonyos területeken, illetve hogy jövőre még „nagy változásokra nem kell számítani” az SZJA és a társasági adókulcs esetében, de hosszú távon továbbra is az egykulcsos rendszer a cél.
  • Újabb pozitív elemzői vélemény látott napvilágot a Wizz Air (London: WIZZ) részvényével kapcsolatban. Most a Nomura jött ki egy 16 fontos célárral és vételi ajánlással a Barclays reggeli, illetve a JP Morgan és a Citi keddi elemzése után. Az árfolyam nagyobb kilengéseket mutat, kora délután kisebb pluszban áll, 14,56 fontnál. A Nomura célára nagyjából 10 százalékos felértékelődési potenciált jelentene.