Ennyit kaptak tavaly a határon túli magyar szervezetek

2015.04.10. 15:47

Csaknem 300 millió forinttal támogatta a határon túli magyar szervezeteket az elmúlt egy évben a Nemzeti Kulturális Alap.

közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a romániai Érmindszenten pénteken romániai magyar egyházi és politikai vezetőkkel tárgyalt

Erdélybe jutott a legtöbb pénz

Az ezután tarott sajtótájékoztatót elmondta, az NKA 396 külhoni magyar pályázatot támogatott 291 millió forintot meghaladó értékben, a pályaművek 65 százaléka Erdélyből, 19 százaléka a Vajdaságból, 13 százaléka a Felvidékről és 3 százaléka Kárpátaljáról érkezett.

A támogatott pályázatok többsége a közművelődés, a népművészet, a könyvkiadás, valamint a szépirodalom és az ismeretterjesztés területen indult. Témájuk szerint tíz kollégium bírálta el a kérelmeket, a pályázok részesültek az emberi erőforrások miniszteri keretének támogatásában is.

Több sikeres pályázat

"A magyar kulturális örökség jó része a mai trianoni határokon túl kívül jött létre, ezért fontos, hogy Magyarország anyagilag is támogassa a határon túli kultúrát" - fogalmazott Rétvári. Elmondta, az elmúlt négy évben nőtt a sikerrel pályázó határon túli szervezetek száma: 2010-ben a pályázók 54 százaléka tudott nyerni, ez a szám mára 72 százalékra emelkedett.

Az NKA az elmúlt években olyan programokat támogatott, mint a Felvidéken a Gombaszögi Nyári Tábor vagy a nagyváradi Szent László-napok.