Nem mondatták le a csalás miatt elítélt polgármestert

Vágólapra másolva!
Sem a polgármester, sem a költségvetési csalásban érintett két önkormányzati képviselő méltatlanságát nem szavazta meg a pusztaföldvári közgyűlés.
Vágólapra másolva!

Baranyi Istvánt, Pusztaföldvár polgármesterét és két önkormányzati képviselőt mint bűnsegédet a februárban jogerősen elítélték költségvetési csalás miatt. Baranyi István 2009-ben vegyes tüzelésű kazánt építtetett be a helyi iskolába, amely egy szakvélemény szerint 4,5 millió forintot ért, viszont a polgármester 12 millió forintot vett fel a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől.

Nem kapott letöltendőt

Az ügyben Lázár János is megszólalat, mint mondta, "az a polgármester, akit költségvetési csalásért ítéltek el, az méltatlan hivatala betöltésére, és le kell mondania". Baranyi ezt követően be is jelentette, hogy kilép a Fideszből.

A Békés Megyei Kormányhivatal korábban azt közölte: akkor van joga eljárni a pusztaföldvári polgármester büntetőügyével kapcsolatosan, ha a helyi képviselő-testület nem kezdeményezi a törvényszéknél a méltatlanság kimondását vagy ha jogszabálysértő határozatot hoz. Megjegyezték: amennyiben a jogerős másodfokú ítéletben nem letöltendő szabadságvesztés szerepel, az nem alapozza meg a méltatlanság fennállását.

A közvélemény megnyugtatására

Baranyi István azonban csak pénzbüntetést kapott, emellé pedig a bíróság nem szabhat ki közügyektől való eltiltást. A polgármestert így csak a képviselőtestület mondathatja le, akik azonban bizalmat szavaztak neki.

Baranyi István az MTI-nek azt mondta: a jogszabályok szerint nem kellett volna összehívniuk a rendkívüli képviselő-testületi ülést, ezt a közvélemény megnyugtatása érdekében tették mégis meg. Ezzel az ügyet lezártnak tekinti - közölte.