Tudta, hogy a magyarok nem szeretnek olyannak dolgozni, aki nem tiszteli őket? Hogy Heves megye Magyarország egyik legjobb része? Hogy a 975-ös kis szám Indiában, de nagy Magyarországon? Hogy Orbán Viktor egy multikulturális céget tekint a barátjának? Hogy nem a méret a lényeg, hanem a képzelőerő? Ha nem, akkor nem volt ott az Apollo Tyres gumigyárának alapkőletételén Gyöngyöshalász mellett.

Gyanakvó tekintetű biztonságiak, bostoni sztorikat mesélő bombaszakértők, miniszoknyás hostessek, egy nap alatt felépített luxussátor, halk dzsessz és toi-toi vécék várták azokat, akik elmentek Gyöngyöshalászra, az Apollo Tyres 2017-re felépülő gumigyárának alapkőletételére. 

Betanítás Indiában

A kormány támogatása nélkül nem kezdtünk volna bele az építkezésbe - mondta Onkar S. Kanwar, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Ez a cég első zöldmezős beruházása Indián kívül. A gyárat két év alatt akarják felhúzni, kezdeti kapacitása 5,5 millió személyautós és 675 ezer teherautóra való gumiabroncs lesz. Az építkezés 146 milliárd forintba kerülni. Az első száz munkás 2 hónap elméleti és három hónap gyakorlati oktatást kap, utóbbit Indiában.

A magyarországi beruházás az első olyan zöldmezős projekt, ami India határain kívül épültFotó: Polyák Attila - Origo

Helyi viszonyok

Az Apollo Tyres multikulturális cég, amely a magyar kultúrát is szeretné megismerni, mondta Onkar S. Kanwar. A társadalmi felelősség, a CSR fontos része a vállalat stratégiájának, ezért Magyarországon is sok ilyen jellegű programra készülnek, különös tekintettel az oktatásra. Az Apollo CSR-felelősei már megkezdték az ismerkedést a helyi viszonyokkal. „Nem a méret, és nem is a távolság a lényeg, hanem a képzelőerő” – mondta a vezérigazgató, egy videóból pedig megtudtuk, hogy az Apollo Tyres és az általa szponzorált Manchester United azért illenek össze, mert mindkettő fiatal, innovatív és nemzetközi.

Javítanának a környékbeliek életminőségénFotó: Polyák Attila - Origo

Nem pusztán gumit gyártani jönnek

A zöldmezős beruházás kidolgozása több száz munkaórát vett igénybe, mondta Neeraj Kanwar alelnök, Onkar S. Kanwar fia. A zöldmezős szó sokszor elhangzott, talán azért, mert a Fidesz 2008-ban még a környezetvédelemre hivatkozva kezdeményezett népszavazást az Apollo gyöngyösi gyáralapítása ellen. Neeraj Kanwar most megköszönte a magyar kormány meleg fogadtatását. Kiderült, hogy nem pusztán gumit gyártani jönnek ide, hanem javítani a környékbeliek életminőségén és, hogy Heves megye Magyarország zöld szíve és egyik legjobb része.

Több száz munkaórát vett igénybe a zöldmezős beruházás kidolgozásaFotó: Polyák Attila - Origo

Barátok és családok

Orbán Viktor angolul tartotta meg beszéde első felét, hiszen a magyarok beszélik a nyelvet. „Aki megérti a gyár működését, az a jövőt is megérti” – mondta a miniszterelnök. A világ gyorsan változik, és csak az maradhat talpon, aki részese a változásnak. A 40 év kommunizmus elzárt minket a fejlődéstől, és most csak akkor zárkózhatunk fel, ha nem pusztán üzletfelekkel, hanem barátokkal és családokkal dolgozunk együtt. Olyan családokkal, mint a Kanwar família, akik „teljes szívvel jönnek ide”. Akik nem pusztán azért fektetnek be, hogy profitjuk legyen.

A miniszterelnök szerint 4-5 év múlva a világ teljesen máshogy fog kinézni. Ha bármely nemzet versenyképes akar maradni, akkor követni kell a modern technológiákat. A miniszterelnök szerint fontos, hogy az indiai beruházó nagy figyelmet fordít az oktatás és a munka kapcsolatára, és már megkezdte a Heves megyei iskolákban a technikusok és szakmunkások képzését, akik majd az Apollo-gyárban kaphatnak munkát.

„Aki megérti a gyár működését, az a jövőt is megérti”Fotó: Polyák Attila - Origo

Erre nem számított

Nyilván fontosak a számok, a dollárok és a négyzetméterek, de legalább ilyen fontos a gazdaság mögötti kultúra - mondta Orbán Viktor. Márpedig a kormányfő szerint van valami, ami Indiában és Magyarországon alapvető része a kultúrának: a tisztelet. A magyarok például nem szeretnek olyanoknak dolgozni, akik nem tisztelik őket, és itt jönnek a képbe az indiai vállalatok, akiknél ez a veszély nem állhat fenn.

Orbán Viktor 20 éve még nem gondolta volna, hogy indiai cégek fognak beruházni Európában. Pont az ellenkezőjére számított.

„A Kanwar família, akik teljes szívvel jöttek ide”Fotó: Polyák Attila - Origo

A 975 sok vagy kevés?

A miniszterelnök dicsérte a magyar gazdaság közelmúltbeli eredményeit, és önkritikus hangon vallotta meg vendégei előtt, hogy az itteni oktatási rendszer bizony nem felel meg a gazdasági élet elvárásainak. Éppen ezért hálásak lehetünk az oktatás támogatására készülő Kanwar családnak. A gyárban létrejövő 975 munkahely pedig 975 család kenyerét jelenti. Ez biztosan kis számnak tűnik Indiában, de nálunk nagynak számít - mondta Orbán Viktor.

606 milliót kapnak képzésekre
606 millió forintos támogatást kap az Apollo Tyres munkahelyteremtő képzésekre, amelyet 2015 májusa és 2019 decembere között költhet el. A vállalat a résztvevő diákok 70 százalékát köteles alkalmazni a képzést követő másfél évben.  
 
A cég már megkezdte a létszámfelvételt. Eddig 250 végzősnek kínáltak ösztöndíjas foglalkoztatást és az első 90 technikussal már meg is kötötték az ösztöndíjas szerződést. A végzős hallgatókat július 1-én veszik fel. Utána 2 hónapos elméleti és nyelvi képzésben vesznek részt, majd szeptembertől négyhónapos indiai és hollandiai gyakorlati képzést kapnak az Apollo gyáraiban. Hazatérésük után a gyöngyöshalászi üzemben első feladatuk a gépek telepítése és beüzemelése lesz.
Indiai hagyományoknak megfelelően egy-egy kókuszdiót is eltörtek az alapkövönFotó: Polyák Attila - Origo

Indiai hagyományok

Az alapkőbe időkapszulát tettek, egy fémhengert, amit magyar és indiai újságokkal töltöttek fel. Majd az alapkövet lezárták egy dísztáblával, és az indiai hagyományoknak megfelelően egy-egy kókuszdiót is eltörtek rajta. Egyet Orbán Viktor, egyet pedig Onkar S. Kanwar.