Befektetőket keres a Spotify

Spotify torrent zeneletöltés mp3
Spotify
Vágólapra másolva!
A világ vezető zeneforgalmazójává válna a Spotify. A cég befektetőket keres és bővítené a kínálatát, pedig komoly vitái vannak a lemezkiadókkal.
Vágólapra másolva!

Új befektetőket keres a legnagyobb online zeneletöltő szolgáltatás, a Spotify. A cég most 8 milliárd dollárra emelné a tőkéjét, a pénzből egy globális streaming-rendszert építenének ki – még azelőtt, hogy az olyan nagyvállalatok, mint az Apple vagy a Google felfedeznék maguknak ezt a piacot.

Majdnem igyenes

A Spotify-on keresztül a felhasználók pénzért tölthetnek le albumokat és zeneszámokat, igazi vonzereje azonban nem ez, hanem az ingyenes zenehallgatás lehetősége. Regisztráció után a felhasználó fél évig használhatja a szolgáltatást ingyenesen, időbeni korlátok nélkül. Az időszak lejárta után egy bizonyos korlátig lehet ingyen zenét hallgatni.

Ingyenes zenehallgatással lett nagy a Spotify Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Bockwoldt

Megduplázódott az értéke

Ennek köszönhetően a Spotify rendkívül gyorsan növekszik: a 2008-ban, Svédországban indult szolgáltatást jelenleg 60 millióan használják világszerte. A felhasználók negyede ráadásul a fizetős szolgáltatást is igénybe veszi: ennek segítségével havi 10 dollárért reklámok nélkül hallgathatnak zenét. A cég tavaly a mostanihoz hasonló tőkeemelésbe kezdett, ekkor 400 millió dollárt gyűjtöttek össze – a befektetőik között olyan cégeket találunk, mint a Goldman Sachs. A szerzett tőkét a jelek szerint rendkívül szerencsésen sikerült befektetniük, mivel a cég értéke 2015 elejére megduplázódott a 2013-ashoz képet.

Bővülhet a kínálat

Ekkor a cég a letölthető zenék körét bővítette: a Bloomberg szerint most a hasonló bővülések mellett műfaji megújulás várható, elképzelhető, hogy a jövőben a Spotify vígjáték-sorozatok nézésére, hírműsorok hallgatására is alkalmas lesz – a rendszerben már most elérhetők egyes rádióműsorok, valamint egy nyelvtanfolyam hanganyagai.

Vannak konfliktusok

Az ingyenes zeneszolgáltatásért cserében a Spotify nagy összegeket fizet a lemezkiadóknak. Az internet elterjedésével a lemezeladások és a legális zeneletöltés is évről évre csökken. A Bloomberg szerzője szerint a három nagy lemezkiadó, a Universal Music Group, a Sony Music Entertainment és a Warner Music Group felismerték, hogy a zeneeladás jövője az online letöltés és hallgatás.

Képernyőkép a Spotify rendszeréből Forrás: Origo

Ennek ellenére nem felhőtlen a viszony köztük és a Spotify között. Bár korábban hosszú távú szerződést kötöttek a szolgáltatóval, a Bloomberg szerint keveslik azt a százalékot, amit kapnak, és folyamatosan próbálják rávenni a Spotify-t, hogy csökkentsék az ingyenesen elérhető zenék körét.

A cég szintén vitába keveredett Taylor Swifttel, aki azt szerette volna elérni, hogy legújabb, 1989 című albumát tegyék kizárólag pénzért elérhetővé. Miután a cég ezt visszautasította, Swift az összes lemezét eltávolította a Spotify-ról.

Jönnek a riválisok

Bár a Spotify egyelőre egyeduralkodó a (részben) ingyenes zenehallgatás terepén, a közeljövőben komoly riválisaik akadhatnak. Az Apple nemrég jelentette be, hogy átalakítja az előfizetéses zenehallgató rendszerét, ennek alapja a nemrégiben hárommillió dollárért felvásárolt Beats Electronics rendszere lesz. A rendszer az iTunes-t váltja majd fel, amely az utóbbi években nem volt különösebben jövedelmező.

A zenészek kreatív szabadságát szolgálná a Tidal nevű rendszer, amit Jay Z amerikai rapper harangozott be. Jay Z több más zenésszel együtt támogatják az új zeneletöltő fejlesztését, amelyre a szerzők maguk töltenék fel és árulnák lemezeiket – mint mondják, elegük van abból, hogy a lemezkiadók diktálnak a művészeknek.