Hamarosan pénzt kapnak a települések

Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet 2015. február 26 Észak-magyarországi Regionális Bank
Miskolc, 2015. február 26. Tanácstalan emberek állnak sorba a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt 2015. február 26-án, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak. A pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik. A Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál, így az ÉRB-nél is korlátozó intézkedéseket rendelt el. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Hét-tíz napon belül az önkormányzatok számláján lehet az a pénz, amit a kormány múlt szerdán hagyott jóvá azon települések számára, amelyek a DRB Bankcsoportnál vezették számlájukat, és ezért forrásuk ragadt benn a négy bank valamelyikénél. 
Vágólapra másolva!

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, hogy a felhasználási feltételeket a Belügyminisztériummal kötött támogatói okiratban határozzák majd meg.

Gyorssegély már volt

Az államtitkár felidézte, a kormány március 4-i határozatával már 67 önkormányzatot 244,7 millió forintos gyorssegélyben részesített annak érdekében, hogy a februári segélyeket, illetményeket, közfoglalkoztatotti béreket határidőre ki tudják fizetni.

A DRB Bankcsoport Forrás: OBA

Ezt követően munkacsoport alakult, amely a helyzet felmérését követően azt javasolta, hogy 84 önkormányzat azonnali, vissza nem térítendő támogatást kapjon. A számukra jóváhagyott, mintegy 1,92 milliárd forintból levonják a korábban juttatott 244,7 millió forint visszatérítendő támogatást.

Komoly összegekről van szó, hiszen például Bodrogkeresztúrnak 217 millió, Fonyódnak 105 millió vagy Siklósnak 180 millió forintja ragadt be a DRB Bankban.

Tizenegy korábbi takarékszövetkezet összeolvadásával és bankká alakulásával jött létre 2014 májusában aDBR Bankcsoport. Sikeresen kimenekültek a szövetkezeti szektor állami átszervezéséből, és olyan kistelepüléseken erősítették a pozíciójukat, ahol a nagybankok alig voltak jelen.

Februárban lépett az MNB

A jegybank február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt. Az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ezért az MNB büntető feljelentést tett.

Tanácstalan emberek állnak sorba a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt. A pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik Forrás: MTI/Vajda János

A jegybank a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál korlátozta a betétkifizetést és felügyeleti biztosokat rendelt ki. A bankcsoport tagja a DRB-n kívül a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. (DDB) és a bicskei központtal működő Buda Regionális Bank Zrt. (BRB).