Nagy változás előtt a General Electric

HORIZONTAL ILLUSTRATION LOGO COMPANY ELECTRICITY CLOSE-UP FACADE general electric
Photo taken on June 23, 2014 in Belfort shows the logo of US giant General Electric. France on June 22 clinched a deal to take a stake in Alstom, a move aimed at preserving the country's strategic interests in the face of a bidding war for the French engineering giant. AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON
Vágólapra másolva!
A General Electric kivonul a pénzügyi szolgáltatások piacáról, megszabadul a GE Capital eszközeitől. A bevételekből 50 milliárd dollár értékben fog saját részvényeket visszavásárolni. A tőzsde jól reagált a bejelentésre, a részvények ára 11 százalékkal emelkedett.
Vágólapra másolva!

A General Electric (GE) vezetése úgy döntött, a cég a jövőben tisztán ipari vállalat lesz, ezért kivonul a pénzügyi szolgáltatások piacáról, írja a Cnbc.com. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy eladják a GE Capital eszközeinek legnagyobb részét. A bevételekből a cég 50 milliárd dollár értékben fog saját részvényeket visszavásárolni, ez lesz minden idők legnagyobb saját részvény vásárlása (az Apple-lel egyetemben).

Régóta fontolgatják

A cég már évek óta fontolgatja a GE Capital eladását, Jeff Immelt vezérigazgató szerint most jött el az alkalmas pillanat. „Lassú a növekedés, alacsonyak a hozamok, magas a likviditás, az emberek nyereséget keresnek. Úgy látjuk, jót fog tenni a szabályozói világnak, és jó lesz a befektetőknek. Mindez többé-kevésbé mostanában állt elő, eljött az idő, hogy lépjünk” – mondta Jeff Immelt.

Elijesztette a befektetőket

A GE arra számít, 2018-ra a bevételeinek több mint 90 százaléka az ipari vállalataiból származik majd, 2014-ben az arány csak 58 százalék volt. Bár az elmúlt években a GE profitjának nagy része a pénzügyi üzletágából származott, ennek magas kockázata elijesztette a befektetőket és visszafogta a részvényeit, emlékeztet a Marketwatch.com.

A profit nagy része a pénzügyi üzletágból származott Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A tőzsde jól reagált

A befektetők jól reagáltak a GE bejelentésére: április 10-én a részvények árfolyama 11 százalékkal emelkedett, 2008. szeptember 8-a óta nem fizettek ilyen sokat értük. Mark Newton, a Greywolf Execution Partners vezető elemzője szerint a részvények a hirtelen emelkedés után valamelyest visszaeshetnek, de középtávon elérhetik a 33 dolláros árat.

General Electric napos árfolyamgrafikon és a bejelentésre adott reakció Forrás: Investing.com, Investor.hu