8 százalékot ugrott az OTP árfolyama

Vágólapra másolva!
Bár az európai tőzsdék alig mutatnak érdemi elmozdulást ma délelőtt, a magyar papírokat két kézzel zsákolják a befektetők. Leginkább az OTP és a MOL tartozik a nagy kedvencek közé.
Vágólapra másolva!

Két kézzel vették a magyar részvényeket (17:15)

Hiába szerepeltek ma gyengén az európai tőzsdeindexek, nem lehetett megálljt parancsolni a magyar tőzsdének. A BUX-index több mint 5 százalékos meneteléssel 22 230 ponton fejezte be a mai kereskedést 26 milliárdos forgalom mellett. De az igazi sztár ma az OTP volt, mely kirobbanó formában 8 százalékot tudott emelkedni a pénteki záróárához képest, így 5 944 forinton fejezte be a napot, kiemelkedő 17,5 milliárdos forgalom mellett. Vele csak a MOL papírjai tudták tartani a lépést, hisz a magyar olajcég 5,1 százalékos emelkedéssel tudta nyugtázni a napot 14 690 forintos záróár mellett.

A délután során már a Richter is begyújtotta a rakétákat, hisz 3,6 százalékos nyereséggel 4 310 forintos áron zárt, a Magyar Telekom papírjai pedig 430 forintos szinten nyugtázták a napot.

A délután legfontosabb hírei

A magyar tőzsde az év eleje tartó szárnyalásának köszönhetően kvázi ledolgozta a 2011-12 óta tartó hátrányát a régiós piacokkal szemben, és globális kitekintésben is most már sokkal jobban néz ki.

7,5 százalékos pluszban az OTP! (14:22)

Nincs megállás a magyar bankpapír piacán, folyamatos vételi erő hatására már közel 8 százalékos pluszban az OTP részvényei a délutáni kereskedésben, hajszálnyira a 6 000 forintos szinttől. A forgalom már a 8 milliárdot közelíti. Az elmúlt öt kereskedési nap során így már 11 százalékos menetelést tud magáénak a részvény. Utoljára 2011. júniusában járt ilyen magasan a bankpapír.

OTP órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Vételi pánik az OTP és a MOL piacán (11:45)

Délhez közeledve 2,5 százalékos pluszban mozog a BUX-index 21 685 pontnál, újabb sok éves csúcsokat meghódítva. A mezőnyből kiemelkedik az OTP 3,6 százalékos menetelése, mely így már 5 700 forintos szinteket próbálja meghódítani 3 milliárdos forgalom mellett. A bankszektorral kapcsolatban több pozitív hír is napvilágot látott, ebből az egyik friss értesülés szerint akár már 2016-tól kezdve csökkenhet a társasági adó mértéke.

OTP napos árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

De a magyar olajrészvény sem akar kimaradni a jóból, ennek köszönhetően 3 százalékos pluszban mozog 14 400 forint környékén (már 14 500 forinton is járt a kurzus), forgalma kezdi megközelíteni a 2 milliárd forintot.

MOL napos árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

A másik két blue chip, a Magyar Telekom 0,8 százalékos (427 forint) és a Richter 1,3 szálékos (4 215 forint) emelkedést tud eddig felmutatni.

Forint

A forint piacán viszonylagos nyugalom van, az EURHUF jegyzések egy picit mozdultak el felfelé, jelenleg 297,35 körül zajlik a jegyzés. Az USDHUF devizapár esetében már nagyobb elmozdulásokat lehet megfigyelni, mivel ott újra érezteti hatását az elmúlt napokban lábra kapott dollárerősödés. Ennek megfelelően már a 282-es szinteket ostromolja a forint a zöldhasúval szemben, messze maga mögött hagyva a múlt hétfői 270-es zónát.

USDHUF mozgása az elmúlt két hónapban Forrás: Investing.com, Investor.hu