A vagyonzár feloldására várnak a Buda-Cash károsultjai

Budacash brókerház a Ménesi úton 2015 beruár 24-én Budacash brókerház a Ménesi úton 2015 beruár 24-én
Budacash brókerház a Ménesi úton 2015 beruár 24-én
Vágólapra másolva!
Amíg nem oldják fel a Buda-Cash vagyonának a zárolását, addig várniuk kell a károsultaknak. A felszámoló azt írta az Origónak, hogy amint ez megvan, a cég soron kívül intézkedni fog.
Vágólapra másolva!

Kedden járt le az a 40 napos határidő, ameddig hitelezői igényt lehetett bejelenteni. Ugyanakkor egyes károsultak nem értették, hogy nekik miért is kell ilyen bejelentést tenniük. Egyikük azt mondta az Origónak, hogy ő nem hitelezője volt a brókercégnek, mert értékpapírszámlát vezetett – tehát ő a tulajdonosa az értékpapírnak, nem pedig a Buda-Cash.

Azt kérte a hatóságoktól, hogy ezeket vezessék át egy másik pénzintézményhez, de választ még nem kapott a leveleire. Miután a Nemzeti Nyomozó Iroda zároltatta a Buda-Cashhez kapcsolódó valamennyi számlát a Keler elszámolóháznál, a károsultak nem férnek hozzá a saját vagyonukhoz.

Mi lesz a papírokkal?

„Ez azért nagyon kényelmetlen, mert április van, és ilyenkor vannak a közgyűlések, utána pedig az osztalékfizetés. Zárolás alatt így kicsit bonyolultnak tűnik, hogyan is lesz ez elintézve” – mondta egy károsult, akinek értékpapír-vezetési szerződése volt a céggel. Május-júniusra lezárulhat a nyomozás, de azt egyelőre még nem tudja, hogy addig mi lesz a papírjaival.

Rendőrök viszik a Buda-Cash-ügy iratait a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületében Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Zárolni kellett a vagyont

A zárolásra mint büntetőjogi intézkedésre azért volt szükség Székely Andrea gazdasági szakjogász szerint, mert ha megállapítják a büntetőjogi felelősséget, akkor ez a pénz rendelkezésre fog állni a kártalanításhoz. A felszámolónak a feladata összeszedni, hogy abból a vagyontömegből, ami a Buda-Cashnél van, mi az, ami a cégé, és mi az, ami a károsultaké – mondta az Origónak.

A zárolás feloldása esetén a befektetési vállalkozás – a felszámoló hozzájárulása mellett – a felszámolási eljárástól függetlenül, soron kívül intézkedik, ha az általa vezetett nyilvántartás és a befektetői követelések egyezősége alapján az ügyfelekkel történő elszámolást akadályozó körülmény nem merül fel, válaszolta az Origónak a felszámoló cég, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.

Mit kaphatnak vissza?

Az ügyfelek így a befektetési vállalkozásnál letétbe helyezett pénzügyi eszközöket, illetve nyilvántartott pénzeszközöket, az ügyfél tulajdonában lévő vagy őt megillető pénzügyi eszközöket és pénzeszközöket, valamint az árutőzsdei szolgáltatás tárgyát képező eszközöket kaphatják vissza.

Az ügyben kerestük a vagyonzárat elrendelő NNI-t is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Egy várakozó ügyfél az ajtórésbe rakja a lábát az Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. bezárt miskolci fiókja előtt Forrás: MTI/Vajda János

A folyamatokat két részre kell szedni az ügyvéd szerint.

  • Van a büntetőügy: ez nem kártérít, hanem a felelősöket bünteti.
  • És van a kártérítés: erre a polgári jogban kerül sor.

Keddig kellett leadni a hitelezői igénybejelentéseket, ezeket számba veszik, majd összepárosítják a megkötött szerződésekkel, és így állapítják meg, hogy ez jogos követelés-e, mondta Székely Andrea. A felszámolás véget ért ezekkel az igénybejelentésekkel, ugyanakkor elindult egy büntetőeljárás, amelyben zár alá vették a cég vagyonát.

A Beva is beszáll

A Befektető-védelmi Alap akkor kerül képbe, amikor a felszámolóbiztos beazonosította, hogy kinek-kinek mekkora a kára, függetlenül attól, hogy miben tartotta a megtakarításait a brókercégnél – mondta az ügyvéd. Miután a károkat beazonosították, a Beva a törvényben meghatározott összegig helytáll. Az e fölötti részért perelni lehet.