Az Alcatellel lép frigyre a Nokia

frigy házasság zöld út vállalat egyesülés
Vágólapra másolva!
Rendkívül mozgalmas napokon van túl a világ két meghatározó hálózati eszközgyártója, a Nokia és az Alcatel-Lucent. Amíg múlt héten még csak pletyka volt a két cég egyesülése, addig tegnapra a finnek megerősítették, hogy tárgyalásokat folytatnak francia versenytársuk felvásárlásáról. Ráadásul szerda reggelre már arra is fény derült, hogy 15,6 milliárd eurós akvizícióra készülnek.
Vágólapra másolva!

Sikerült egyezségre jutnia a finn Nokia és a francia Alcatel-Lucent vezetésének, így előbbi 15,6 milliárd euró fejében vásárolhatja fel versenytársát – derült ki a Nokia szerda reggeli közleményéből.

A tranzakció főbb részletei:

  • A Nokia nem készpénzzel, hanem saját részvényeivel fizetne. Egy Alcatel részvényért cserébe egészen pontosan 0,55 Nokia részvény járna. Ez a hétfői záróáárral számolva 4,12 eurós vételárat jelentene, ami alapján a Nokia 15,6 milliárd euróért vásárolhatja fel versenytársát.
  • Egyelőre még hivatalos ajánlatról nem beszélhetünk, miután a felek csak egy szándéknyilatkozatot írtak alá. A konkrét ajánlattal várhatóan 2016 elején állhat elő a Nokia, ha részvényesei, illetve a versenyhatóságok is jóváhagyják a tranzakciót. A Nokia számításai szerint az ügylet valamikor a jövő év első zárulhat le.
  • Az újonnan létrejövő társaság a Nokia nevet vinné tovább, és a székhelye Finnországban lenne. Az új Nokiában 33,5 százalékos részesedéshez jutnának az Alcatel részvényesei, míg a fennmaradó 66,5 százalék a finn cég tulajdonosait illetné meg.

Világuralomra törne a Nokia az Alcatellel

A Nokia és az Alcatel egyesülésével a világ legnagyobb hálózati eszközgyártó cége születhetne meg a vezetéknélküli piacon az IDC 2014-es árbevételre vonatkozó adatai alapján. Együttese piaci részesedésük ezek alapján 27,2 százalékra rúgna, amivel olyan nagyágyukat előzhetnének meg, mint a svéd Ericsson, vagy a kínai Huawei.

Forrás: IDC, Investor.hu

A két cég egyébként rendkívül jól kiegészítené egymást, amíg az Alcatel elsősorban Amerikában bír erős piaci pozíciókkal, addig a Nokia főként Európában és Ázsiában rendelkezik erősebb piaci jelenléttel. Az Alcatel legnagyobb vevői között olyan távközlési nagyágyúk találhatók, mint az AT&T, a Verizon, vagy a Sprint, melyek 2014-ben több mint a bevételek 10 százalékáért feleltek egyenként.

Ráadásul a világ legnépesebb országában, azaz Kínában a Nokia az Alcatel révén javíthatná piaci pozícióit. Minderre nagy szükség is lehet, hiszen az elkövetkezendő években az ázsiai-óceániai régióban nőhet a legnagyobb mértékben a mobil adatforgalom. Ahogyan korábban is írtuk, az Ericsson becslései szerint csak ebben a régióban kilencszereződhet a forgalom, amiben jókora szerep hárulhat a hálózati eszközöket biztosító cégekre.

Hullámvasúton az árfolyam

A reggeli bejelentés vegyes érzelmeket válhat ki az Alcatel részvényeseiben, hiszen a kedden 16 százalékot szárnyaló árfolyam szerda délelőtt 11 százalékos zuhanást mutat. Ennek ellenére az elmúlt három hónap 3,35 eurós átlagárát látva a többség pozitívan értékelheti a Nokia közeledését.

Alcatel-Lucent napi grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu