Már tudják, hogy mi pörgeti fel a lakáspiacot

lakás lakóhely panel panellakás lakáshitel lakás hitel
Győr, 2013. november 26. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöld Beruházási Rendszer "Klímabarát Otthon" Panel II. alprogramba tartozó Déry Tibor utcai felújítás előtt álló (b) és már felújított (j) panelházak Győrben 2013. november 26-án. Ezen a napon Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy folytatódik a panelfelújítási program, és mintegy nyolcezer lakás újulhat meg a Panel II. program során a következő időben. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A Construmával egy időben és annak részeként rendezik meg a 22. Lakásvásárt. Idén a használtlakások lesznek a slágeringatlanok.
Vágólapra másolva!

A 22. Lakásvásáron továbbra is használt, új és újszerű lakások kínálatával, illetve a lakások adásvételéhez kapcsolódó egyéb szolgáltatásokkal találkozhatnak az érdeklődők. Többek között ingyenes jogi tanácsadást is igénybe lehet venni – közölte Borsi László a Lakásvásár Kft. tulajdonosa.

Fellendülőben a lakáspiac

Borsi László elmondta, hogy a 2002-ben indult rendezvénysorozat a fénykorát 2005-ben és 2006-ban élte, amikor 200 kiállító volt jelen náluk, idén ennek a negyede várható. Az idei bemutató középpontjában a használt lakások lesznek, mivel ezek piaca fellendülőben van, idén elérheti a 140 ezret is - tette hozzá a tulajdonos.

Az immár hagyományos kísérő konferencia témája ezúttal a bérlakás lesz, ami manapság talán az egyik legégetőbb szakmai kérdés és, amelyet a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetségével közösen rendez a Lakásvásár.

A CSOK felpörgeti a piacot

Élénkülés tapasztalható a lakáspiacon az utóbbi hónapokban. Nőtt a forgalom a használt lakások piacán. A további növekedést segítheti a július 1-től életbe lépő Családi Otthonteremtési Kedvezmény, ami használt lakásra is lehetővé teszi a vissza nem térítendő állami támogatás igénylését.

Jönnek a panelban újrakezdők Forrás: MTI/Krizsán Csaba

További élénkítő hatást jelenthet a lakáspiacon a bankokkal szembeni bizalmatlanság, illetve az alacsony kamat mellett most már a bróker botrány is, vagyis a lakosság a biztosabb hozammal kecsegtető ingatlant részesítheti előnyben – akár befektetési célból is.

Ezért az éves lakáspiaci forgalom tovább nőhet, és elérheti a 130-140 ezres darabszámot is, amely jelentős emelkedés lehet a tavalyi 100 ezret éppen meghaladó számhoz képest. A lakásárak esése megállt, a stagnálás jellemző, illetve esetenként már enyhe növekedés is tapasztalható – a kereslet némi élénkülése miatt – közölte Borsi László.

Jó befektetés

2015 márciusában változatlanul 54 százalékon van azoknak az aránya, akik lakásvásárláson gondolkodnak, de csökkent a bizonytalanok tábora és bővült a lakásvásárlást nem támogatók csoportja.
Tavaly decemberhez képest csak a lakosság 35 százaléka tartja jó befektetésnek a lakásvásárlást, ami 24 százalékpontos esést jelez. A lakása eladására a mindössze a megkérdezettek 19 százaléka tartja elérkezettnek az időt.