Valaki az anyósát, más a pénzét nem találja a karcagi brókerbotrányban

kunmediator
Az utazási iroda budapesti irodája
Vágólapra másolva!
Több milliárd forintot sikkaszthatott a karcagi D. Sándorné, akit lányaival és unokáival együtt egy egész város keres. A Kun-Mediátor Kft.-nek több száz ember utalhatta el megtakarítását, hogy a pénzügyi tevékenységet is végző cég befektesse azt. A vállalkozás 30 százalékos tulajdonosa és egyben D. Sándorné veje az egész ügyről semmit nem tud. Aggódik a felesége és a gyerekei miatt. A hozzá tartozó utazási irodák szerinte viszont rendben vannak. Minden utazás kifizetve, és mindenki meg fogja kapni a pénzét.
Vágólapra másolva!

A rendőrség sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított, miután egy pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás, a Kun-Mediátor Kft. fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz.

Az Origo értesülései szerint a Kun-Mediátor tulajdonosa és szinte teljes családja törölte magát a Facebookról is. Az utazási irodákat telefonon nem tudtuk elérni.

Pénzváltással is foglalkozott a Kun-Mediátor Kft. Forrás: MTI/Kallos Bea

Elértük viszont a Kun-Mediátor társtulajdonosát, Kemecsi Lászlót. Ő az utazásszervezésért felelős, és szerinte ezekkel minden rendben is van. A pénzek megérkeztek, minden utazást kifizettek. Mivel jelenleg egy utazáson vesz részt, nem tudja, hogy mi folyik otthon. Családját nem tudja elérni.

Már egy hete tervezhették a szökést

Információink szerint D. Sándorné hétfőn este még a karcagi éttermében vacsorázott. A szökését valószínűleg előkészítette. Úgy tudjuk, az ügyfelek már egy hete nem jutottak hozzá a Kun-Mediátornál tartott pénzükhöz. D. Sándorné azt ígérte, hogy szerdán, vagyis ma teljesíti a kifizetéseket.

200 feljelentés

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Karcag polgármestere. Dobos László azt mondta, sok karcagi nem is tudott arról, hogy a Kun-Mediátor Kft. banki tevékenységet is folytatott. Azt sem tudni, hogy ehhez egyáltalán volt-e jogosultságuk. Az ügyben eddig 200-an tettek feljelentést a rendőrségen. A polgármester hozzátette, D. Sándorné és családja tegnap tűntek el. A karcagi irodára kifüggesztették, hogy technikai okok miatt zárva.

Dobos László polgármester a Fidesz-KDNP EP-kampánygyűlésén Karcagon Forrás: MTI/Bugány János

Dobos László szerint több milliárd forintra rúg az az összeg, amivel a D. Sándorné nem tud elszámolni. A polgármester úgy tudja, 500 ezer forintostól több százmillió forintos betéteket helyeztek el a Kun-Mediátornál az ügyfelek.

Karcagon nagyon sok család érintett, félelmetes ez a helyzet, mondta Dobos László. A városvezető remélni, hogy a nyomozás kideríti, hogy hova tűnt az emberek pénze. A polgármester azt mondta, Karcag városa jogi segítséget biztosít a károsultaknak.

Meg kell találni a pénzt

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) nyilatkozatában elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint 200-nál több károsultról tudnak, ám ez a szám „percről-percre nő". Jelenleg kétmilliárd forint körülire becsülhető az az összeg, amelynek sorsáról és hollétéről nem tudnak – tette hozzá.

Elmondta, Karcag kis város, ahol néhány tízmillió forint elköltése, vagy befektetése is feltűnik az embereknek. Mivel ilyesmit nem tapasztaltak, feltételezhető, hogy „a pénz nem itt van" – fogalmazott, aláhúzva, hogy bárhová vitték is a cég közismert, helybeli tulajdonosai a pénzt, azt „így vagy úgy, de meg lehet és meg kell találni és visszaadni a károsultaknak".

Dollárt vettek a befektetők

Nagyon egyszerűen működhetett a csalás Karcagon. Az ügyfelek a cég számlájára utalták a pénzt, amelyért cserébe papíron devizát adott a D. Sándorné cége. Az erről szóló szerződésekben szerepelt a megtakarítás nagysága, a garantált kamat és a deviza árfolyama is, amin az átváltás történt. Az MNB ma kiadott közleménye szerint erre a tevékenységre nem volt engedélye a cégnek.

Az utazási iroda budapesti irodája Forrás: Google

55 év veszett oda

Kurucz István karcagi vállalkozó kedd délután tudta meg, hogy az 55 év alatt összekuporgatott pénzét veszítette el – mondta a Szoljon.hu-nak. A pénz nem a vállalkozásomé volt, de mégsem lehet attól elválasztani. A veszteség egy többgenerációs családot érint, a gyerekeim, unokáim jövőjét próbáltam volna ebből megalapozni, hát ez most elúszott - mondta.

Hetente kapok telefonon ajánlatokat, hogy 2 hónap alatt megduplázhatom a pénzem. Én nem mentem ilyenbe bele, azt hittem, a Kun-Mediátornál biztonságban van a pénzem – mondta a helyi vállalkozó.

Nekem lelkiismeret fordulást okoznak a történtek, hiszen a szüleim hatvan év alatt megspórolt pénze is elúszott, de a húgom, a lányom, a fiam is ide tette be a pénzét. Nem nagy összegekről van szó, de ez mindenkinek évtizedes munkája alatt félretett pénze volt - mondja Kurucz István.

Mindenki ismerte

A Kun-Mediator Utazási Iroda cégvezetője D. Sándorné, akit Karcagon mindenki ismert, és megbízott benne, tette hozzá a polgármester. Úgy tudja, az utazási iroda vezetője eltűnt, és a rá bízott pénz sincs meg. A rendőrség szerint 1 milliárd forintról lehet szó.

Volt olyan, akinek pár tízezer forintja veszett oda, és volt, aki a milliós megtakarítását bízta a Kun-Mediatorra.

Milliárdok nincsenek meg

A Kun-Mediátor cégvezetője több milliárd forinttal nem tud elszámolni. A Kun-Mediator Utazási Iroda Karcagon Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. 1999 novemberében nyitották meg első irodájukat. Kezdetben közvetített utazások értékesítésével, valamint valuta-ügyintézéssel foglalkoztak. A cég tevékenységi köre később bővült útikönyvek, térképek eladásával, repülőjegyek, nemzetközi buszjegyek és vonatjegyek értékesítésével is foglakoztak. Árultak hajó- és kompjegyeket, valamint koncert- és színházjegyeket is. A cégnek Budapesten két irodája van, Debrecenben és Törökszentmiklóson pedig egy-egy kirendeltsége.

Vizsgálódik az MNB

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti vizsgálatot indít a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-vel szemben. Ahogy a felügyelet a honlapján írja, a társaság fő tevékenységeként utazási irodaként működik, utazásközvetítéssel foglalkozik, amely mellett pénzváltási tevékenységet is folytat. Tehát a társaságnak pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedélye nincs az MNB-nél.