Vágólapra másolva!
Egyelőre kedvezően alakulnak az amerikai gyorsjelentések, miközben vegyes a piaci hangulat a nemzetközi tőzsdéken. A magyar tőzsde tegnap korrigált.
Vágólapra másolva!
  • 15,6 milliárd euróért vásárolja fel a Nokia (Helsinki: NOK1V) az Alcatelt (Párizs: ALU), ezzel pont kerül a napok óta húzódó híresztelések végére. Az Alcatel részvényesei 0,55 Nokia részvényt kapnak, ami a Nokia tegnapi 7,49 eurós záróára alapján 4,12 eurós Alcatel árfolyamot kellene, hogy eredményezzen, 8 százalékkal alacsonyabbat, mint a tegnapi záróárfolyam.
  • A vártnak megfelelően 7 százalékkal nőtt a kínai gazdaság az első negyedévben éves alapon, ami lassulásnak számít a korábbi 7,3 százalékos bővüléshez képest. A kiskereskedelmi és ipari termelési adat ugyanakkor a vártnál gyengébb lett, előbbi 5,6, utóbbi 10,2 százalékkal nőtt éves alapon márciusban.
  • Egyelőre felemás a hangulat a piacokon, Ázsiában a Shanghai Composite és a japán tőzsde is enyhe mínuszban van, és tegnap az amerikai piacokon sem volt túl nagy optimizmus. Ezzel együtt ma Európában pluszokkal indulhat meg a kereskedés a határidős indexek szerint, és főleg a holnapi EKB ülésre várhatnak a befektetők.
  • Korrigálja megugrását az EURUSD ma reggelre, a jegyzések a tegnapi 1,07 közeléből 1,063-ig jöttek vissza. Tegnap még a gyenge amerikai kiskereskedelmi adatra ütötték meg a dollárt, ami a nyersanyagok számára is kedvező volt. A WTI 53,6 dollárnál jár, míg a Brent már 59 dollár felé araszol.
  • Vártnál valamivel erősebb lett az Intel (Nasdaq: INTC) negyedéves gyorsjelentése. Az első negyedéves EPS 41 cent lett a várt 40 cent helyett, és sikerült elérni a konszenzusban lévő 12,8 milliárd dolláros árbevételt. A jövőbeli prognózisok sem lettek csalódást keltőek, főleg a data centereket üzemeltető gépek iránt lehet majd nagy kereslet, ami segítheti a vállalatot. A részvény több mint 3 százalékot ugrott zárás után.
  • Nem sikerült rosszul a CSX (NYSE: CSX) gyorsjelentése sem, a 44 centes várt EPS helyett 45 centet sikerült elérni. A menedzsment ráadásul 2 milliárd dolláros eszközvásárlási programot is bejelentett, és az osztalékot is 18 centre emelte fel, meghaladva a várt 17 centet. A részvény közel 3 százalékos pluszt mutatott piaczárás után.
  • Nem voltak formában a magyar papírok tegnap, a BUX cégül 1,2 százalékos mínusszal korrigálta az utóbbi napok nagy menetelését, ráadásul minden komponens mínuszban zárt. A forgalom ugyanakkor jelentős volt, 26 milliárd forintot tett ki. A nagyobb papírok közül leginkább a Richter szenvedett, 1,5 százalékos mínuszt halmozott fel.
  • Az OTP végül 5 860 forinton zárt, amivel 1,4 százalékkal csúszott vissza. Napközben pedig még 6 000 forint felett is járt reggel a papír, egyelőre azonban ez a szint túl erősnek bizonyult.
  • Sajtóinformációk szerint 15 milliárd forintot adhat a magyar kormány az Erste magyarországi leánybankjának 15 százalékos részesedéséért, írja a Portfolio.hu. Emiatt a 2015-ös költségvetés módosítására is sor kerülhet. Az Erste ezzel együtt az MTI megkeresésére azt válaszolta, hogy jelenleg még folynak az egyeztetések, melyek nyár végéig zárulhatnak le.
  • Újabb optimista hangvételű elemzés érkezett a Wizz Airre (London: WIZZ), az HSBC 17 fontos célár mellett vételre javasolja a papírokat. A Bloomberg konszenzusában, így már a negyedik elemző ajánlja vételre a papírokat.
  • Az Alibaba után újabb online kereskedelemmel foglalkozó cég érkezik a tőzsdére, az Etsy 250 millió dolláros IPO-t hajthat végre. A kézműves termékek kereskedelme számára platformot biztosító Etsy így üde színfolt lehet az amerikai tőzsdén, noha az értékeltség azért igen magasnak tűnik, ráadásul a cég még nem tudott nyereséget elérni nettó soron. Márpedig ezek a tényezők mindenképp óvatosságot indokolnak.