Súlyos tízmilliárdokba kerülhetnek a brókerbotrányok

2015.04.16. 09:31

A brókerbotrányokkal kapcsolatos kárrendezés a pénzügyi szektornak évi 20 milliárd forintba kerülhet 6-8 évig, nem számítva a speciális Quaestor-alap bevás befizetés feletti feltöltését, közölte a Heti Válasz hetilappal Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.

A kárrendezésre az OBA-nak és a Bevának 200 milliárd forint körüli összeget kell előteremtenie, illetve a kimerült alapoknak 110 milliárd forintra lesz szükségük a „normál” feltöltöttségi szint eléréséhez, mondta a hetilap csütörtökön megjelent számának adott interjújában a jegybanki szakember. Nagy Márton szerint a teljes 300 milliárdos összeget a tagoktól, illetve a felszámolt cégek vagyonából teremthetik elő.

Emelhetik a díjakat

Mindkét alapnak lehetősége díjbevételének növelésére. A Beva jelenleg a biztosított összeg 0,45 ezrelékét kitevő díjat szed, ami 3 ezrelékig növelhető, míg az OBA 1,2 ezreléket, ami 2 ezrelékre emelhető. Ugyanakkor akár rendkívüli éves befizetést is elrendelhetnek az éves díj 100 százalékáig, mondta Nagy Márton.

A kárrendezés évi 20 milliárd forintba kerülhet 6-8 évig a szektornakForrás: MTI/Soós Lajos

Forintosíthatják az autóhiteleket is

Az MNB azt javasolja, hogy a Beva esetében 20 ezerről 100 ezer euróra emelkedjen a kártérítés maximális összege. A jegybank összeolvasztaná a két alap vagyonát kezelő szervezetet. Nagy Márton beszélt arról is, hogy a pénzügyi rendszer árfolyamkockázatának kiküszöbölése érdekében forintosítani kellene a devizaalapú autóvásárlási hiteleket.

A devizás személyi kölcsönökkel együtt 500 milliárdos hitelállományról van szó, közel 290 ezer szerződéshez kapcsolódóan, mondta az ügyvezető igazgató.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK