Brókerek barátait látja a Fidesz a Parlamentben

Parlament Orbán Viktor Fidesz Rogán Antal
Parlamenti ülésnap 2015 március 30.-án
Vágólapra másolva!
A brókerek barátai azok a képviselők, mondja a Fidesz, akik nem szavazták meg a Quaestor-károsultak mentését. A nemmel szavazó képviselők szerint viszont a befektetési piac tisztességes szereplőivel fizettetik meg a quaestorosok kártalanítását, ráadásul a normál értékhatárnál jóval magasabb összegig, ami szerintük nem igazságos. A kártalanítást a felügyeletet ellátó és például ingatlanokra sokat költő jegybank tartalékából kellene fedezni szerintük.
Vágólapra másolva!

"Ezek a képviselők a brókerek barátai, voksolásukkal nyíltan a brókerek mellé álltak" - írta az Origo kérdésére a Fidesz-frakció sajtóosztálya arról az öt független képviselőről, aki nem szavazta meg a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvényt.

A brókerek barátai

A frakció szerint ezek a képviselők semmilyen olyan törvényt nem szavaztak meg, ami a pénzügyi szektor számára hátrányos. Sem az Országgyűlés által kedden elfogadott, a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvényt, sem a vagyonzárolást. A nemmel szavazó képviselőknek lett volna lehetőségük arra, hogy saját törvényjavaslatot nyújtsanak be a parlamentnek - áll a Fidesz válaszában, ám ezt a mai napig nem tették meg.

Öten szavaztak nemmel

Eredetileg azt szerettük volna megtudni Rogán Antal frakcióvezetőtől, mi a véleménye a nemmel szavazó képviselők (Fodor Gábor, Kész Zoltán, Kónya Péter, Szabó Szabolcs, Szelényi Zsuzsanna) érveiről. A frakcióvezető elfoglaltsága miatt nem tudott válaszolni.

Mielőtt Rogán Antalt megkerestük, beszéltünk az érintett képviselőkkel, az érveket, amikre választ szerettünk volna kapni, a következő pontokban foglaltuk össze:

  • A 30 milliós értékhatár sérti a jogegyenlőség elvét (a Beva-kárpótlás értékhatára 6 millió).
  • A kárpótlást részben a Beva-tagok fizetik, vagyis olyan magyar befektetők, akik nem kockáztattak, ellentétben a quaestorosokkal.
  • A kárpótlást a jegybank tartalékából vagy a Quaestor zárolt vagyonából kellene fedezni.
  • A jogszabály nem egyértelműsíti, hogy ki vagy melyik szerv a felelős a kialakult helyzetért, elkeni a felelősséget.

Ezekre a konkrét érvekre nem kaptunk választ.

A Fidesz szerint a nemmel szavazó képviselők a brókerek barátai Fotó: Polyák Attila - Origo

Kell kártalanítás

Abban egyébként a nemmel szavazó képviselők mind egyetértenek, hogy a nehéz helyzetbe került kisbefektetőket kártalanítani kell, de nem olyan mértékben, és nem olyan módon, ahogy ezt a törvény teszi. A legnagyobb baj szerintük az, hogy a kárpótlást részben a Befektető-védelmi Alap (Beva) állja, holott a Quaestor nem volt tagja az alapnak, mondta el az Origónak Szabó Szabolcs. Így áttételesen azok a befektetők kártalanítják a quaestorosokat, akik (velük ellentétben) nem kockáztatták a pénzüket.

Így nem igazságos

Ráadásul a Beva csak 6 millió forintig biztosítja a befektetéseket, ezt a quaestorosok esetében 30 millióra emeli a jogszabály. Ez nem igazságos: „mi van például a Buda-Cash ügyfeleivel?” – teszi fel a kérdést Szabó Szabolcs. A független képviselő szerint, ha a quaestorosokat is 6 millióig kártalanítanák, az jó kompromisszum lenne.

A tisztességesekre hárítja

A kárpótlás összegét a befektetői piac tisztességes szereplőire hárítja a törvény, véli Szelényi Zsuzsanna. Brutális összegről van szó, sokkal jobban szét kellene teríteni a költségeket.

"Ez olyan, mintha valaki nekihajtana a kerítésünknek, és mivel az illetőnek nincs felelősségbiztosítása, még nekünk kellene kifizetni az ő autóján keletkezett kárt is, a kerítésünk felújításán túl" – írta Facebook-bejegyzésében Kész Zoltán.

Többen úgy vélik, a tisztességes befektetők pénzéből kártalanítják a quaestorosokat Fotó: Polyák Attila - Origo

Matolcsyéknak kellene állni a cechet

Hasonló állásponton van Fodor Gábor is: helytelennek tartja, hogy mindenkit kárpótolnak, és ellenzi az összeghatár megemelését is. A Liberálisok elnöke szerint a felügyeletet ellátó jegybanknak kellene állnia a cechet, az MNB-ben van tartalék, ez jól látszik például az ingatlanvásárlásokból. De Matolcsy György inkább a saját emlékművét építi.

A Quaestor a többi bedőlt brókercéggel szemben ráadásul politikai ügy, mert ezer szállal kötődik a Fideszhez, mondta az Origónak Fodor Gábor.

Nincsenek felelősök

Az állami hatóságok nyilvánvalóan nem végezték jól a dolgukat, ha ilyesmi előfordulhatott, mondta Szelényi Zsuzsanna. A képviselő azt is hiányolja, hogy sem a felelősök megtalálásáért, sem a jövőbeli hasonló esetek elkerüléséért nem tett semmit a kormány.

Ehelyett „jó szokásához híven a Fidesz mindenkit hazaárulónak nevezett, aki nem szavazta meg a Questor-ügyfelek kártalanítását célzó törvényjavaslatot” – írja Kész Zoltán.

Vállalták a kockázatot

A törvényt csak azért szavazta meg a parlament (beleértve az ellenzéki képviselők nagy részét), mert a képviselők félnek a károsultak haragjától, véli Szabó Szabolcs. A képviselő szerint meg kell értetni az emberekkel, hogy a quaestorosok a nagyobb hozam reményében vállalták a plusz kockázatot, ezzel tisztában kellett lenniük.