Az IMF fityiszt mutatott Görögországnak

2015.04.17. 10:11

Christine Lagarde, az IMF igazgatója lényegében kizárta, hogy Görögország haladékot kaphatna a következő törlesztőrészlet kifizetéséhez. A görög adósság átütemezésére csak egy újabb mentőcsomag keretében lenne hajlandó a Valutaalap, de ehhez Athénnak megszorítások bevezetését kellene vállalnia. Görögország már májusban csődbe mehet, amit nagy valószínűséggel az eurózónából való kilépés követne.

„Az IMF igazgatótanácsa az elmúlt 30 évben egyszer sem engedélyezte törlesztés elhalasztását” – mondta Christne Lagarde, a Valutaalap igazgatója a szervezet tavaszi találkozóján arra reagálva, hogy Görögország esetleg haladékot kaphatna az IMF-kölcsön következő törlesztőrészletének kifizetéséhez, írja a Theguardian.com.

Nem lenne ajánlatos

„A jelenlegi helyzetben ez egyáltalán nem lenne ajánlatos” – hangsúlyozta Christine Lagarde. Az igazgató emlékeztetett rá, hogy néhány fejlődő országnak a Valutaalap adott már haladékot törlesztésekre, de ezt soha „nem követték produktív eredmények”.

Haladékot kért?

A görög pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz a Financial Times értesülései szerint nem hivatalosan puhatolózott a Valutaalapnál, hogy Athén kaphatna-e haladékot a következő törlesztőrészlet kifizetéséhez. A lap úgy tudja, az IMF visszautasította a pénzügyminiszter kérését. Görögország ugyanakkor tagadja, hogy haladékot kértek volna, Varufakisz szóvivője hazugságnak minősítette a történetet.

Janisz Varufakisz pénzügyminiszter nem hivatalosan puhatolózottForrás: Alapblog

Új mentőcsomag kellene

Az IMF csak akkor lenne hajlandó a görög adósság átütemezésére, ha meg tudnának állapodni egy új segélycsomagról. Ehhez Görögországnak le kellene tennie az asztalra egy olyan reformtervet, amit az IMF és az eurócsoport is elfogad. Az új görög kormánypárt, a Sziriza viszont éppen azzal nyerte meg a választásokat, hogy azt ígérte, véget vet a megszorításoknak.

Közel az államcsőd

Azzal, hogy az IMF kizárta a törlesztések átütemezését, Görögország újabb lépéssel került közelebb ahhoz, hogy kilépjen az eurózónából. Görögország már májusban csődbe mehet, és bár ez nem vonja magával automatikusan a kilépést, a görög kormánynak nem nagyon lenne más választása, mint visszatérni a saját devizához.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK