A hullámkartonnal jártak jól a vállalkozások

Strapabírók a kartonbútorok, papírbútorok
Strapabíróbb, mint gondolnánk
Vágólapra másolva!
Április 20-án, hétfőn jár le a termékdíj-bevallás és –befizetés határideje. Bár idén emelkedtek az ezzel kapcsolatos vállalati terhek, ha a környezettudatosságot is figyelembe vesszük, összességében egyre jobb képet mutat a szektor.
Vágólapra másolva!

2015 elején számos ponton módosult a környezetvédelmi termékdíjas szabályozás: idén január elsejétől a mosószerek, a kozmetikai szerek, a dezodorok és a lakásillatosítók, valamint az „egyéb műanyag termékek”, például a művirágok és az irodai papírok után is kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni.

Strapabíróbb, mint gondolnánk Forrás: AFP/Photononstop/Sébastien Rabany

Sigray Mária, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója szerint bár a termékdíjhoz kötődő terhek emelkedtek, az összképet nagyon is pozitívvá teszi, hogy emiatt is elterjedtebb a környezettudatos szemlélet. A népszerűségi listán egyre feljebb tör a hullámkarton csomagolóanyag: környezetbarát, sokoldalú és versenyképes, a vállalkozások nyelvén egyértelműen a piaci sikerhez kapcsolódik.

Az a legkisebb előnye, hogy olcsóbb

Kivételt jelent a környezetbarát papír – jellemzően hullámkarton - csomagolószerek után fizetendő termékdíj, amely a 2014-es, igen alacsonynak számító 20 forintról 19-re mérséklődött idén, míg a műanyag csomagolószerek termékdíjának összege a tavalyi 42-ről 57 forintra nőtt idén év elejétől kilogrammonként. Vagyis a hullámkarton csomagolással a termékdíj-befizetés akár kétharmadát is megspórolhatják a cégek.

A leggyakrabban használt hullámkarton gyümölcsösládák tömege alig egyharmada-egyhatoda a hasonló méretű műanyag ládákénak. Ma az Európában forgalomba kerülő termékek mintegy 75 százalékát másodnyersanyagból készült, száz százalékban újrahasznosítható környezetbarát hullámkarton dobozokba csomagolják. Az sem mellékes, hogy a korszerű technológiával készült, sokoldalú hullámkarton dobozok szilárdságban sem maradnak alul a fából vagy műanyagból készült hasonló tárolóktól.