A Bankszövetségnek nincs igaza a Fidesz-frakció szerint

Vágólapra másolva!
A Bankszövetség főtitkárának nyilatkozatával ellentétben a Quaestor-károsultak kártalanítása csak ideiglenes terhet jelent a pénzügyi szektornak, hiszen a kártalanításra megelőlegezett összeget a bankok visszakapják majd a zárolt vagyonokból – érvelt a Fidesz-frakció.
Vágólapra másolva!

A kormánypárt továbbra is azon az állásponton van – és ezért alkotta meg a kártalanítás felgyorsításáról szóló törvényt –, hogy a Quaestor-csoport fiktív kötvényeivel becsapott kisbetéteseket kártalanítani kell.

"A törvényben lefektetett feltételekkel a bankok együttműködését kérjük a kártalanítás felgyorsításához és a követeléskezelő alap felállításához, hogy a 32 ezer kisbetétesnek ne kelljen éveken át egyénileg pereskednie, és gyorsított eljárással július végéig a pénzükhöz juthassanak" – írták közleményükben.

Új védelem

"Az új befektetővédelmi rendszernek, a parlament és a kormány döntéseinek köszönhetően először történik meg a rendszerváltás óta, hogy a mostani felderített pénzügyi csalások – a Buda-Cash-, a Hungária- és a Quaestor-ügy – áldozatai kártérítést kapnak. A szocialista kormányok idején egyetlen bedőlt cég (pl. Baumag, Hajdú-Bét, Globex) károsultjait sem kártalanították" – emlékeztet a kormánypárt sajtóosztálya.

Mindenki bead 18 ezret?

Amint azt az Origo is megírta, a Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente azt mondta: jogilag nem járna semmilyen kárpótlás a Quaestor-károsultaknak. A Quaestor-ügy olyan terhet jelent a társadalom számára, mintha minden magyar ember fejenként 18 ezer forintot dobna be a közösbe, hogy a 32 ezer Quaestor-károsult megkapja a pénzét.