Zöld utat adott Brüsszel a paksi bővítésnek

2015.04.20. 16:18

Az Európai Bizottság engedélyezte a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges nukleáris fűtőanyag szállítására vonatkozó szerződést Oroszországgal – jelentette be Lázár János. 

Magyarország három szerződést köt Oroszországgal: az új paksi atomerőművi blokkok megépítésére, a működtetésére és a nukleáris főtőanyag ellátására, hétfőn az utóbbit engedélyezte az Európai Bizottság – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Brüsszel jóváhagyta a magyar–orosz fűtőanyag-szerződést, így újabb akadály hárult el a bővítés előlForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szerződés két részből áll, az egyik az üzemanyag-ellátásra szól, míg a másik a használt fűtőelemek elszállítására. Még féléves egyeztetés vár ez ügyben Magyarországra Brüsszelben. Ugyanakkor versenyjogi szempontból még vizsgálja Brüsszel a beruházás megvalósítását.

Nem blokkoltak

Ha akarta volna, a bizottság ezen a ponton ellehetetleníthette volna a magyar–orosz megállapodást – mondta a miniszter a fejleményekről. Lázár János szerint a bizottság döntése egyértelműen jelzi, hogy nem akarja útját állni Paks2-nek.

Brüsszel ezenkívül még az európai közbeszerzések szerinti megfelelést is vizsgálja – mondta Lázár. Úgy látja, ha minden kérdést sikerül tisztázni, akkor 2018-ban megkezdődhet a konkrét építkezés. 

Lázár János szerint vannak még nyitott kérdések a bővítéssel kapcsolatbanFotó: Bielik István - Origo

Bizonytalanságok

Minden akadály elhárult a megoldás útjából a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges fűtőanyag-ellátással kapcsolatban – mondta Lázár János, miután március 24-én Miguel Arias Canete klíma- és energiaügyi biztossal tárgyalt Brüsszelben.

Korábban még bizonytalannak tűnt a bővítés jövője. Brüsszel ugyan nem blokkolta a beruházást, de az egyoldalú – az oroszoktól történő – fűtőanyag-beszerzés miatt a szerződést nem is hagyta jóvá akkor az Európai Bizottság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK