Matolcsy elmondta, mennyi pénz tűnt el a Buda-Cashből

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Körülbelül 96 milliárd forint hiányzik a felszámolás alatt álló Buda-Cashből, derül ki Matolcsy György válaszából, amelyet az MSZP-s Harangozó Tamásnak adott írásban. A nyilvántartások egyeztetése még folyik, a tényleges hiányt csak ennek lezárása után lehet megmondani.
Vágólapra másolva!

A február 24-i leltár szerint mintegy 96 milliárd forint hiányzik a felszámolás alatt álló Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél; az ügyfélvagyon tényleges mértéke a nyilvántartások egyeztetése után állapítható meg, ahogy az is, hogy a zár alá vett vagyon fedezetet nyújt-e valamennyi ügyfél kártalanítására - derül ki Matolcsy György jegybankelnök Harangozó Tamás (MSZP) képviselő kérdésére adott írásbeli válaszából. A nyilvántartási rendszerben szereplő adatok hitelessége nem garantált. Most is folyik a nyilvántartások egyeztetése, a tényleges ügyfélvagyon felmérése, ennek a folyamatnak a végén állapítható meg a tényleges hiány mértéke, írja Matolcsy György.

Nagy része értékpapír

A Magyar Nemzeti Bank rendelkezésére álló adatok szerint piaci értéken körülbelül 88 milliárd forintnyi értékpapír és 8 milliárd forintnyi pénz hiánya mutatható ki. A mintegy 96 milliárd forintos hiányból mintegy 62 milliárd forint a DRB bankcsoportot érinti, derül ki a jegybankelnök válaszából.

A DRB-kkel egyeztettek

A DRB bankcsoport tagjaival tételesen egyeztették a vizsgálat során a velük - mint ügyfelekkel - szemben fennálló követelésállományt. A többi ügyfél esetében a felszámoló egy nemzetközi könyvvizsgáló cég bevonásával egyezteti a nyilvántartási rendszerben kimutatott adatokat, és közli az egyenleget.

Függ a piaci áraktól

A svájci frank 2015. január 15-i árfolyamváltozása következtében a nyilvántartási rendszer adatai szerint több ügyfél tartozik a Buda-Cash Zrt.-nek. Ezek nagyrészt az ügyfelek által vitatott tartozások, ezért a tényleges hiány mértéke függ attól is, hogy az ügyfelek kiegyenlítik-e a brókercéggel szemben fennálló tartozásukat. A hiány tényleges értékének meghatározása függ a piaci árak változásától is - hívta fel a figyelmet a jegybankelnök.

Körülbelül 96 milliárd hiányzik a Buda-Cashből Forrás: MTI/Soós Lajos

Több mint 1100 értékpapír

Az MNB adatai szerint több mint 1100 különböző, többféle devizában denominált értékpapír szerepel a brókercég nyilvántartásában. A külső számlavezető, letétkezelő helyek száma meghaladja a húszat, köztük a magyarországi számlavezetők mellett amerikai, osztrák, dán, angol és belga intézmények is találhatók. Ezek vonatkozásában szintén folyik a leltározás, áll a jegybankelnök levelében.

68 milliárd a vagyon

Korábban az ügyészség azt közölte, hogy a nyomozó hatóság a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett sikeres vagyonbiztosítási intézkedéseket tett a Buda-Cash-ügyben. Ennek során mintegy 68 milliárd forint értékű vagyont biztosítottak ingatlanok, üzletrészek, bankszámlák, ingóságok és készpénz formájában.

Az Index információi szerint a rendőrség a közelmúltban a Buda-Cash egyik vezetőjének lakásában 100 milliós nagyságrendben talált készpénzt. A házkutatások során egy füzetet is találtak a nyomozók, amelyben évekre visszamenőleg vezették a cég valós könyvelését.