Varga Mihály: Nem tudtam a Kun-Mediátor illegális ügyeiről

Varga Mihály
Budapest, 2015. március 17. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Lakossági államkötvények: biztos megtakarítás, kiemelkedő hozam címmel, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatójával, Barcza Györggyel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Pénztártermében 2015. március 17-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Nem tudott a Kun-Mediátor illegális ügyeiről, és soha semmi befektetése vagy megtakarítása nem volt a cégnél, állítja Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint viszont köztudott, hogy a cég Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnökének kampányát támogatta.
Vágólapra másolva!

Nem tudott a Kun-Mediátor Kft. illegális befektetői tevékenységéről, és soha semmi befektetése vagy megtakarítása nem volt a cégnél, állítja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető kijelentette: nem tudott arról, hogy befektetéseket lehet eszközölni a Kun-Mediátornál, nem tudott a cég illegális tevékenyégéről, és soha semmi befektetése vagy megtakarítása nem volt ott.

Volt-e ott befektetése

Varga Mihályt (aki 1998-tól 2014-ig a terület egyéni országgyűlési képviselője volt) azzal kapcsolatban kérdezte a Karcag TV, hogy a karcagi születésű Vadai Ágnes, a DK alelnöke felszólította, nyilatkozzon arról: ajánlotta-e másoknak a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. szolgáltatásait és neki magának volt-e ott befektetése.

Vadai Ágnest támogatták

Érdemes megnézni, véli Varga Mihály, hogy Vadai Ágnes és "jeles szocialista politikusok" hol tartották karcagi rendezvényeiket: elsősorban abban az épületben, ahol a Kun-Mediátor szintén üzemeltet hotelt és éttermet. Azt mondta: aki jártas Karcagon, "az nagyon jól tudta, hogy kik segítették Vadai Ágnes korábbi kampányait", de "azt is lehet tudni, hogy ez a csoport nemcsak politikai, hanem vélhetően más jellegű támogatást" is adott a képviselőnek. Ugyanakkor megjegyezte: erről nincs konkrét információja.

Politikai szervezethez köthetők

Varga Mihály nehezen tudja elképzelni, hogy csak egyvalaki tudott az ügyről, utalt a cég ügyvezetőjére a nemzetgazdasági miniszter. "Mi, karcagiak azért nagyon jól tudjuk, hogy milyen személyi összefüggések vannak Dobrai Sándorné mögött, mellett, tehát nem kell nagyon találgatni, hogy kik azok, akik esetleg még segíthették a tevékenységét".

A tárcavezető árulkodónak tartja, hogy olyan ügyvédek jelentek meg hirtelen, akik "valamilyen politikai szervezethez köthetők vagy kötődnek áttételesen", két irányból, egyrészt szélsőjobbról, másrészt a baloldalról. Emiatt óvatosságra intette a károsultakat azzal kapcsolatban, hogy kit bíznak meg a jogi képviseletükkel.

Varga Mihály szerint a Kun-Mediátor Vadai Ágnes kampányát támogatta Forrás: MTI/Marjai János

Meg kell várni a vizsgálat végét

Az ügy további menetéről Varga Mihály azt mondta: meg kell várni a rendőrségi és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által folytatott felügyeleti vizsgálat végét. Az utóbbi lezárultával derül ki, hogy az a vagyon, ami rendelkezésre áll a károsultak kifizetésére, elegendő-e. A Kun-Mediátor több károsultját képviselő ügyvéd, Dobrossy István korábban azt mondta: 5 és 20 milliárd forint között lehet a kár, attól függően, hogy végül hányan tesznek feljelentést, hányan jelentenek be hitelezői igényt az illegális pénzügyi tevékenységet végző cég ellen.