Csapdát állított a kormány az autósoknak

yvette, Homokvihar nehezíti a közlekedést az M7-es autópályán Zalakomár közelében 2014. május 15-én
Zalakomár, 2014. május 15. Homokvihar nehezíti a közlekedést az M7-es autópályán Zalakomár közelében 2014. május 15-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Külföldiek, vidékiek vagy ritkán autózó budapestiek is könnyen beleeshetnek abba a csapdába, amely az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszán várja őket: itt ugyanis a kormányzati kommunikációval szemben már jóval a budapesti városhatár előtt fizetőssé válik az autópálya – írja levelében Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.
Vágólapra másolva!

Az M1-M7-es autópálya bevezető szakasza a 37/2007. (III. 26.) GKM rendelet szerint már jóval a megyehatár előtt, az Egér úttól útdíjköteles, és ebben nem hozott változást a januári jogszabály-módosítás – hívja fel a figyelmet a polgármester.

Szerinte annak, aki bízva a kormányzati tájékoztatásban arra gondol, hogy ha Budapestet elhagyva az első lehetséges helyen lejön az M1-M7-es autópályáról, akkor nem kell megyei matricát vennie, nagy meglepetésben lehet része, amikor a büntetést kézhez kapja.

Csapda várja az autósokat Budaörs felé Forrás: MTI/Varga György

A február 1-jével életbe lépő változások közül a legfontosabb az volt, hogy a megyei matricák nem a megyehatár előtti utolsó, hanem a határ utáni első lehajtóig érvényesek. Mivel fővárosi matrica nincs, vagyis Budapesten belül elvben nem fizetősek az utak, logikus értelmezés lehetne, hogy ez a díjmentesség a városhatár utáni első lehajtóig tart.

Pest megyei matrica kell Budaörs felé

Wittinghoff Tamás szerint azonban ez nem így van. A rendelet szerint Pest megyei matricát kell venniük azoknak is, akik csak a főváros belterületén használják az autópálya bevezető szakaszát, és a városhatárt követő első lehetséges alkalommal elhagyják azt.

Erre vonatkozóan azonban semmilyen tábla nem figyelmezteti a gépkocsivezetőket, így csapdába kerülhetnek az M1-M7-es bevezető szakaszán. Amikor rájönnek, hogy fizetős útszakaszon vannak, már nincs módjuk lejönni róla.