Végre örülhetünk, hogy egy sötét folt Magyarország

munkanélküliség
Régiós munkanélküliségi adatok változása 2013-2014 között.
Vágólapra másolva!
A munkanélküliségi ráta szinte egész Európában esett. Több országban is számottevő a javulás, de a térkép tanulsága szerint Magyarország összes régiója az élmezőnybe tartozik a munkaerőpiaci helyzetet nézve.
Vágólapra másolva!

Európai régiók több mint felében 0,5 százalékpontnál is nagyobb mértékben javultak a foglalkoztatási adatok. Kevesebb régiót találunk, ahol alig változtak vagy romlottak a munkanélküliségi statisztikák.

Régiós munkanélküliségi adatok változása 2013-2014 között. Forrás: Eurostat

Szlovákia az élen

Bár a javulás nem számottevő, de a legjobb helyzetben Prága környéke van. Itt csak 2,5 százalék a munkanélküliség. A legrosszabb a helyzet Spanyolországban, ahol van olyan régió ahol a lakosság 34,8 százalékának nincs munkája. A legrosszabb top 5-be nem is fért be más ország csak Spanyolország.

Nem mindenhol ilyen jó a helyzet

Magyarországon nem rossz a helyzet a munkanélküliség területén, de a jó számokhoz nagymértékben hozzájárul a közfoglalkoztatottság kiamelkedően magas aránya is. Ráadásul a régiók között is nagy az eltérés. Nyugat-Dunántúlon a legjobb a helyzet, ahol csak a lakosság 4,6 százalékának nincs munkája, a legrosszabb Észak-Alföldön, ahol 11,8 százalék ez az arány. Az Eurostat adataiban itt lehet még böngészgetni.

Munkanélküliségi ráta alakulása egyes országokban. A nemzeti átlag egy vízszintes vonal Forrás: Eurostat