A világ leggyönyörűbb vállalkozói

Cindy Crawford kimondja az egyetlen mondatot, amit hallani akartál az öregedésről
Bár tizenöt éve visszavonult, ki ne emlékezne Cindy Crawfordra?
Vágólapra másolva!
Sok topmodell a második karrierjéből lett multimilliomos.
Vágólapra másolva!

Tudván, hogy a modellkedés, akárcsak az élsport, korán kezdődő nyugdíjas évekkel jár, sok manöken már akkor készül egy második pályára, amikor az első még csak felívelőben van. (Minden modellel készített interjúban találkozunk a kérdéssel, mit tervez, ha véget ér a pálya.) A Marketwatch összeállítása szerint nem túlzás azt mondani, alapvetően már a modellkedés is a következő hivatás hírverése: aki eleget fordult meg címlapokon és kifutón, úgy épít fel személyes márkát, hogy az semmilyen külön erőfeszítésébe nem kerül. A név önmagában garancia, médiamegjelenés- és többnyire pénzmágnes akkor is, amikor a viselője visszavonul.

A most következő öt világhírű címlaplány alaposan kiaknázta az ismertségét, és a kifutóról végleg lelépve borzalmasan meggazdagodott a vállalkozásából.

Heidi Klum

A ma 41 éves üzletasszony A kifutó című valóságshow egyik műsorvezetője és producere, tervezett egy limitált szériát a Birkenstocknak – de a többi kiadást is rendszeresen népszerűsíti különféle kampányokban –, ahogy ékszer- és ruhakollekciót is, valamint nagykövetkedett a Barbie babának. Néhány éve zsűritag a legismertebb amerikai tehetségkutatóban. Sikere kulcsát abban látja, hogy mindig minden ötletében jobban akar teljesíteni, mint az előzőben, illetve hogy nem fél a kudarctól. A Forbes 20 millió dollárra becsüli a vagyonát.

Iman

A toptervezőknél csak a világ legmenőbb fotósai szerették jobban, de a ma 59 éves szomáliai üzletasszony már legalább olyan híres a saját magáról elnevezett – és főként afrikai nők bőrére szánt – kozmetikai márkáról, mint párducalakjáról. Hogy a sminktermékeit a legismertebb kereskedelmi láncok forgalmazzák – például a Wal-Mart –, bizonyára tényező az évi 25 millió dollár bevételében, ahogy az is, hogy a Home Shopping Networknek tervezett egy kollekciót. Eredményei dacára két évvel ezelőtt azt nyilatkozta, egy modellnek mindig rettentően nehéz vállalkozóként betörni. Nem veszik őket komolyan.

Bár tizenöt éve visszavonult, Cindy Crawford neve nagyszerű hívószó az üzleti életben Forrás: AFP/Pierre Teyssot

Cindy Crawford

Fénykorában az évi 6,5 millió dolláros honoráriumával ő volt a világ legjobban fizetett topmodellje. Jövő februárban tölti be az 50-et, 2000-ben hagyta abba a modellkedést, ma már csak alkalmanként látni címlapon. 2005-ben alapította meg kozmetikai márkáját Meaningful Beauty néven, de a Rooms to Go és a Raymour&Flanigan bútor-webshopjaiban saját tervezésű konyhabútorát és nappali berendezését is megtaláljuk. „Senki nem tud többet a márkámról, mint én” – ezzel indokolja, hogyan képes egyszerre több területen minőséget létrehozni.

Kathy Ireland

A kaliforniai szupermodell 13 ízben jelent meg a divatvilágban 1964 óta fontos eseménynek számító Sports Illustrated fürdőruha-különkiadásában, ami egészen ritka csúcs. Ma 52 éves és szupergazdag. 2012-ben a Forbes címlapsztoriban nevezte a szupermodellek szupermoguljának, vagyonát 350 millió dollárra becsülik. Szívvel-lélekkel beleveti magát az üzleti életbe – ő is főként bútorral és lakberendezéssel foglalkozik –, de a nyilvános megjelenést takarékon tartja, többnyire olyankor lehet társasági eseményeken látni, ha birodalma, a Kathy Ireland Worldwide egy újabb üzlete nyílik meg. „Ilyenkor a helyiség zsúfolásig megtelik olyan férfiakkal, akik a Sports Illustrated egyik ötszázéves példányát lobogtatják” – mondta a Forbesnak.

Tyra Banks

Ő volt a Victoria’s Secret egyik első angyala, ma főként tévés munkáiról ismeri a világ. Saját magáról elnevezett talkshowja Emmy-díjas, szerepet kapott a Hanna Montana moziváltozatában, és még mindig csak 41 éves. Írt egy ifjúsági regényt, amely bestseller lett a New York Times listáján, és miután tervezett egy személyre szabott divattal foglalkozó weboldalt, úgy döntött, a szélesebb jártasság kedvéért elvégzi a Harvard Business Schoolt. Noha panaszkodott arra, milyen nehéz „a sok einsteinizmus”, a matek még jól jöhet, amikor valamit gyorsan osztania-szoroznia kell a 90 millió dolláros vagyonában.