Orbánt is meghallgatnák a brókerbotrányról

Quaestor
Quaestor
Vágólapra másolva!
Összeültek a brókerbotrány kivizsgálására létrehozott bizottság tagjai. Bizottsági ülés azonban az ellenzéki tagok szerint nem volt, mert nem választották meg jogszerűen a tagokat. Szerintük az albizottság létrehozása is csak arra jó, hogy a Fidesz a saját politikai akaratát érvényesítse.
Vágólapra másolva!

Az MSZP, az LMP és a Jobbik képviselői még arról sem tudnak megegyezni a Fidesz képviselőivel, hogy egyáltalán megalakult-e már a brókerbotrányokat kivizsgáló albizottság. Az ellenzék sérelmezi a bizottság megalakulásának módját, szerintük a gazdasági bizottság dolga lett volna kivizsgálni az ügyet, ahol kiderülhetett volna, hogy kik a valódi politikai felelősök. Az ellenzék szerint az albizottság csak arra jó, hogy a Fidesz akarata érvényesüljön a vizsgálat során.

Abban sem egyeztek meg, hogy elkezdhetnek-e dolgozni Fotó: Polyák Attila - Origo

Elkezdődött a munka, vagyis csak kezdődne, ha eljöttek volna a meghívott volt PSZÁF-elnökök. Farkas István és Farkas Ádám nélkül arról dönthetnek csak, hogy az albizottság írjon-e levelet nekik a kérdéseikkel. Hegedűs Lórántné szerint a majd létrejövő bizottságnak inkább azzal kellene foglalkoznia, hogyan kerülhettek állami és önkormányzati pénzek a brókercégekhez. Szelényi Zsuzsanna független képviselő annak is szeretne utánajárni, hogy hova tűntek a brókerbotrány során elveszett milliárdok.

Meghallgatnák Orbán Viktort

Szelényi javaslata szerint meg kellene hallgatnia a bizottságnak Orbán Viktort, Szijjártó Pétert, Matolcsy Györgyöt, Polt Pétert, Domokos Lászlót, több kormánytagot, állami vezetőt és a brókercégek vezetőit is. Szerinte tisztázni kellene, milyen információi voltak a kormányfőnek az eseményekről, hogyan kerülhettek állami pénzek a brókercégekhez, milyen kapcsolatot ápoltak állami vezetők a felelősökkel, és miért nem lépett időben az ügyézség.

Szelényi Zsuzsanna szerint, ha ezek az emberek nem jelennek meg a bizottság előtt, és nem tisztázzák a velük kapcsolatos kérdéseket, akkor a bizottság munkájának nincs értelme.

Túl nagy falat lenne

A Fideszes Kerényi János szerint a Szelényi Zsuzsanna által megfogalmazott célok túlmutatnak a bizottság keretein. Megfogalmazása szerint túl nagy falat lenne a bizottságnak a fent említett szereplőkkel kapcsolatos kérdések megválaszolása. Szűcs Lajos, a bizottság fideszes elnöke szerint sem tudják vizsgálni a személyi felelősség kérdését. Szerinte a bizottságnak az a feladata, hogy megvizsgálja, milyen intézkedések vezettek oda, hogy a csalások megtörténhettek. Ennek ellenére ígéretet tett arra, hogy a következő bizottsági ülésig megvizsgálják, hogy mi vizsgálható az ellenzék által felvetett kérdésekből.