Mennyit nyerhet, aki euróba teszi a pénzét?

euró bankjegy pénz
Már nem a biztonság a legfontosabb az új állásban, hanem a bérezés és a juttatások
Vágólapra másolva!
Már egy ideje 300 forint körül táncol az euró. Rég nem volt ilyen erős a forint, ráadásul az elemzők gyengülésre számítanak a következő időszakban. Most lehet itt az ideje, hogy a pénzünk egy részét devizában tartsuk?
Vágólapra másolva!

A forintbetétek kamatai rekordalacsony szinten állnak, alig térnek el az euróbetétekétől. Ha sikerül egy olyan időszakban devizában befektetnünk, amikor a forint a csúcson van, akkor az átváltáskor extra árfolyamnyereségre tehetünk szert. Ha például a mostani 300-ról 310-re drágulna az euró, akkor a banki kamatokon felül 3,3 százalékos hozamot érhetünk el.

A devizabetéteket is védi az OBA

A bankban tartott pénzek akkor is biztonságban vannak, ha nem forintban vannak. Az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euróig védi megtakarításainkat. Tehát ha egy biztosított pénzintézetnél kevesebb mint 30 millió forintunk van, akkor nem kell félnünk a pénzünk elvesztésétől.

Fotó: Bielik István - Origo

Számoljon az átváltás költségével

Mielőtt devizába fektetné a pénzét, mindenképp számoljon az átváltás költségével. Háromszáz forintos középárfolyamnál például némileg 300 forint felett tudunk csak eurót venni, eladni pedig csak ennél olcsóbban tudjuk. Érdemes átbogarászni a bankok és a pénzváltók árazását.

Nyaraláshoz most érdemes váltani

A külföldi utazásokra mindenképp érdemes akkor beszerezni a megfelelő devizát, amikor erős forint. A jelenlegi 300 körüli euróárfolyam jó alkalom lehet a vásárlásra.

Az olcsóbb váltás mellett még a kamatokat is bezsebelhetjük az utazásig, hiszen a bankban már néhány hónapra is leköthetjük a pénzünket.

Bankok által fizetett betétkamatok 2000 euróra
3 hónap 6 hónap 12 hónap
CIB Bank 0,1% 0,3% 0,4%

Citibank

0,15% 0,2% 0,25%
Erste Bank 0,25% 0,51% 0,81%
FHB Bank 0,25% 0,3% 0,55%
Gránit Bank 0,80% 1%
K&H Bank

0,01%

0,04% 0,1%
MagNet Bank 0,68% 1,1% 0,85%
MKB Bank 0,4% 0,45% 0,55%
Raiffeisen Bank 0,1% 0,1% 0,15%
Sberbank 0,3% 0,8% 0,8%
UniCredit Bank

0,1%

0,2% 0,3%

A banki kamatokat a Bankmonitor.hu segítségével szedtük össze. A számok nem túl nagyok, de néhány száz forint kamat is több a semminél. A pénzünk is nagyobb biztonságban van a bankban, mint ha a párnacihába varrnánk. A legtöbb lakásbiztosítás ugyanis nem téríti meg, ha betörés során készpénz tűnik el otthonról.

Mennyit nyerhetünk az eurón?

Ha 300 forintért sikerülne eurót venni, és fél év múlva 310-ért eladni, akkor 600 ezer forint befektetésével közel 26 200 forintot kaszálhatunk, ha a legjobban fizető bankba tesszük a megtakarításunkat.

Az árfolyamnyereség után kamatadót és egészségügyi hozzájárulást (eho) nem kell fizetnünk.

Ha gyengül a forint, akkor mi is nyerhetünk az árfolyamváltozáson Forrás: AFP

Érdemes azonban arra is gondolni, hogy akár még erősödhet is a forint a jövőben. Csak annyit kockáztassunk, amennyit megengedhetünk magunknak, és mindig készüljünk fel a legrosszabb lehetőségekre is.

Jelen esetben számoljuk ki azt is, hogy mennyit veszítenénk, ha tovább erősödne a forint az euróval szemben, és később csak jóval olcsóbban tudnánk eladni a megvásárolt devizát.

Hosszú távon gyengülhet a forint

A CIB Bank elemzői a várhatóan nehezedő finanszírozási környezet miatt nem várnak 300 forint alatti árfolyamokat: ha rövid távon lehet is némi erősödés, hosszabb távon enyhén gyengülő forintra számítanak.

A márciusban újra beindult MNB kamatvágási ciklusnak elvileg csökkenteni kellene a magyar valuta vonzerejét, mégsem ezt látjuk. Az Európai Központi Bank pénznyomdája miatt hiába van még mindig bóvli kategóriában a magyar hitelminősítői besorolás, simán megéri a külföldi befektetőknek megvenni például a magyar 10 éves állampapírt kb. 3,3 százalékos hozam mellett (vagy a jóval rövidebb lejáratokat), mint mondjuk a németet 0,3 százalék körül.

Forrás: Investor

Nem lenne meglepő, ha további forinterősödést látnánk, akár a 290-es szintek közelébe is, ami egy jelentős támasznak bizonyult az elmúlt két évben. Ezt még fundamentális oldalról is meg lehetne indokolni a magyar forint kedvező kamattartalma és a javuló gazdasági mutatók miatt. Más kérdés, hogy meddig nézné jó szemmel az MNB a folyamatos forinterőt, mivel egy bizonyos szint után már az exportot és a középtávú inflációs célokat is hátráltatná a túl alacsony EUR/HUF árfolyam – mondta Kovács Karád, az Investor.hu elemzője.

Nagyobb kilengések nélkül

De amíg a fejlett világban nem lesz nagyobb gond, illetve maradnak az alacsony kamatok, addig az MNB-nek van lehetősége további kamatvágásokra (várakozások szerint 1,4-1,5 százalékra csökkenhet a magyar alapkamat), ráadásul anélkül, hogy az nagyobb kilengést eredményezne az árfolyamokban. Ennek megfelelően az EUR/HUF árfolyam a 290–315/320-as sávban ingadozhat a következő hónapokban.