Hogyan legyen hatalmunk a szokás hatalmán?

Bánhidi Brigitta szerint nem tragédia, ha elsőre nem sikerül - érdemes újra nekifutni
Vágólapra másolva!
Jól ismert mantra, hogy a megfelelő szokások zálogai lehetnek az üzleti sikernek. Hiába tudunk azonban a rossz szokásainkról, ha képtelenek vagyunk levetkőzni őket. Bánhidi Brigitta üzleti coach a sikeres változtatáshoz kínál mindenki számára használható tippeket.
Vágólapra másolva!

Túl az év első négy hónapján itt az ideje nosztalgiázni kicsit. Nem kell messzire visszamennünk, csak szilveszterig, addig a bizonyos estéig, amikor megfogalmaztuk újévi fogadalmainkat. Mindenki, aki így, egy bő negyedév távlatából nyugodt szívvel vállon veregetheti magát azért, amit elért, tegye is meg gyorsan!

A szokásainkon, rutinjainkon változtatni ugyanis távolról sem magától értetődő feladat. Julio Olalla chilei coach a sikeres változáskezelés összetevőit egy képletben írja le:

Szorzatról van szó, tehát ha bármelyik elem értéke nulla (meginog az elhatározásunk, kevéssé motiváló a cél, kis esélyt látunk a sikerre vagy problémát okoz a folyamat megkezdése), akkor borítékolható a kudarc.

Érdemes ezért egy alapos vizsgálattal kezdenünk, és átgondolnunk, hogy milyen értékeket tudunk az egyes összetevőkhöz rendelni. Annál is inkább fontos ez a lépés, hogy kiderüljön, ha a változtatási szándékunk öncélú.

Bánhidi Brigitta szerint nem tragédia, ha elsőre nem sikerül - érdemes újra nekifutni

Ha erős a hitünk abban, hogy a változással elért új helyzetnek köszönhetően az eddigieknél jobban élvezzük majd az életünket, tekintsünk a változási folyamatra, mint egy eszközre. Egy lehetőségre, mely minden bizonnyal nem az egyetlen a célhoz vezető utak közül, bátran próbálkozhatunk tehát alternatív módszerekkel is.

Általános tapasztalat, hogy a sikeres változtatáshoz – legyen szó magánéleti vagy üzleti szokásokról – ugyanaz a néhány eszköz tudja megkönnyíteni az utat.

Apró lépésekkel haladjunk

Ahhoz, hogy tíz kilót fogyjunk, először egyet kell lefogyni, aztán még egyet, majd még egyet. Könnyebb elindulnunk az úton, ha belátható a cél és a hozzá fűződő tennivaló reális. Először csak valami részcélt tűzzünk ki, mondjuk egyszerre csak 24 órára kötelezzük el.

Elismerés

Amint sikerrel jártunk valamelyik kis lépés teljesítésében, dicsérjük meg saját magunkat. Ne fukarkodjunk, ha megtettük, amit elhatároztunk, jár az elismerés. Akkor is, ha ez egy egész kis lépés volt. Persze ha fogyni akarunk, nehogy egy tábla csoki formájában jutalmazzuk magunkat!

Emlékek

Keressünk egy ezt megelőző, korábbi pozitív élményt, amikor megcsináltuk, amit elhatároztunk. Hogy csináltuk akkor? Mi kellett a sikerünkhöz? Írjunk minél részletesebb listát annak a sikernek a körülményeiről, különös tekintettel arra, hogy mi mit tettünk a dolog érdekében, milyen meglévő erőforrásainkat használtuk. Ezeknek jó eséllyel most is birtokában vagyunk, használhatjuk tehát őket újra.

Tervezés

Vegyük körül magunkat olyan elemekkel, melyek előrejelzik a sikert, támogatnak bennünket a cél elérésében. Például ha az a fogadalmam, hogy megiszom napi három liter vizet, jó, ha már reggel megtöltök egy 1.5 literes palackot és magam mellé teszem az asztalra vagy kisebb súlyként hordom magammal a táskámban.

Automatizálás

Megtakarítási vagy időgazdálkodási kihívások esetén jól jöhet a technika támogatása is: a havonta érkező fizetésből automatán átutalt megtakarítás vagy a naptárba egy fél évre előre beírt saját idő csak példák, a lényeg, hogy gondoljuk át, hogyan tudjuk megkönnyíteni a dolgunkat.

Kifogáskezelés

Ismerjük magunkat már egy ideje, arra is jó eséllyel van tippünk, hogy mi mehet félre. Milyen akadályok szoktak az utunkba gördülni, mitől tudjuk lendületünket, kedvünket elveszíteni, milyen formában szokott megnyilvánulni az ellenállásunk?

Ezekre is keressünk korábbi példákat: milyen volt, amikor sikeresen leküzdöttük az akadályokat, amikor mégis újra lendületet nyertünk és megtettük, amivel szemben idegenkedtünk. Hogyan csináltuk akkor? Mi segített minket?

Támogatók

Sokan vallják, hogy a közösségi média használata segítette őket a fogadalmaik megvalósításában. De még ha nem is posztoljuk ki Facebookon, akkor is hasznos lehet családtagokat, barátokat, kollégákat bevonni célunkba, egyrészt, mert a kihirdetett elhatározáshoz általában jobban tartjuk magunkat, másrészt mert a nehéz helyzetekben tudnak minket támogatni, át tudnak lendíteni a holtpontokon.

Kitartás

Kutatások bizonyítják, hogy új szokások kialakulásához 21-30 napos folyamatos gyakorlás szükséges. Vagyis ha egy hónapig tartottuk magunkat elhatározásunkhoz, máris eljött az ideje egy nagyobb ünneplésnek, mely után megújult lendülettel folytathatjuk utunkat.

Ha szeretjük a számokat, nézzünk rá a helyzetünkre egy skálán, ha a kitűzött cél a 10-es és az 1, ahonnan indultunk, hol tartunk most? Mi van már meg? Mit tettünk azért, hogy a jelen állásra léphettünk?

Rugalmasság

A változásokhoz alkalmazkodni és azokat kezdeményezni is nehéz, még akkor is, ha elhatározásunk sziklaszilárd. Engedjük hát meg magunknak, hogy időnként elbizonytalanodjunk, kiessünk a szerepünkből, hibázzunk.

Egy fárasztó nap végén látszólag feleslegesen végigült meetingen lelkiismeret-furdalás nélkül kapcsoljunk ki és relaxáljunk azzal a tudattal, hogy másnap újra tartjuk majd magunkat az elhatározásunkhoz és csak addig maradunk bent megbeszéléseken, amíg annak értelmét látjuk.

Ha az esetek 10%-ában el is gyengülünk, a 90% még mindig messzire eljuttat minket.

Végül fontos tudnunk, hogy a kudarc soha nem végleges – sőt! Ha minden próbálkozásnál egy kicsit többet tudunk elérni, akkor máris nyert ügyünk van. Újra próbálkozni pedig nem csak évente egyszer lehet. Ne várjunk sátoros ünnepekre, égi jelekre vagy családi tragédiákra – legyen ma az a bizonyos január elseje, amikor adunk magunknak egy új esélyt!

Bánhidi Brigitta ACC

’Az Év Coacha’ 2012

www.banhidibrigitta.hu