A vállalkozások negyede tervez az EU-s forrásokkal

Vágólapra másolva!
Tűkön ülnek azok a kkv-k, amelyek az EU-s pályázatok kiírásától teszik függővé az új beruházásaikat - derül ki a Budapest Bank legújabb kutatásából.
Vágólapra másolva!

Tíz kkv-ból hat hallott már az új EU-s pályázati ciklusról, minden negyedik vállalkozás pedig tervezi is pályázat beadását - derül ki a Budapest Bank kutatásából. Ha ez az arány megvalósul, az emelkedés lesz a korábbi ciklushoz képest: 2007 és 2013 között a kkv-k 22 százaléka pályázott forrásra, és a résztvevő vállalkozások 85 százalékának volt nyertes pályázata.

Technológiafejlesztés, székhelybővítés

Most úgy tűnik, hogy a többség 50 millió forint alatti összegre pályázik majd; legtöbben technológiafejlesztésre, székhely- vagy telephelybővítésre, valamint kapacitásbővítésre fordítanák a pénzt.

Főleg a vissza nem téritendő kapós

A pályázni tervezők 72 százaléka kizárólag vissza nem térítendő pénzre pályázna, 16 százalék visszatérítendőre is, míg 12 százalék esetében a pályázási szándék nem függ a támogatás típusától.

Akik pályázásni fognak, szinte teljes mértékben az EU-s forrásoktól teszik függővé az adott beruházásukat: e forrás híján ezen beruházások nagy része teljesen elmaradna.

Van, aki nem szorul rá

Azok a cégek, amelyek jelenleg nem tervezik pályázat beadását, leggyakrabban azzal indokolják a döntésüket, hogy nincs szükségük támogatásra. Emellett sokan tartanak attól, hogy nem tudnák teljesíteni a pályázati feltételeket, illetve, hogy nem lesz majd olyan pályázati témakör, amely releváns lehetne vállalkozásuk számára.

Önerő zsebből

A pályázatok beadásához, illetve megvalósításához szükséges önerőt és előfinanszírozást a vállalkozások leginkább saját tőkéjükből kívánják biztosítani. A cégeknek mindössze negyede gondolkozik a kereskedelmi bankok által értékesített és állami háttérrel rendelkező programokban, vagyis az NHP aktuális szakaszaiban.