Leminősítette Japánt a Fitch

hitelminősítő, Fitch
2557350 Russia, Moscow. 01/19/2015 Fitch Ratings agency logo. Vitaliy Belousov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A Moody's már tavaly lépett.
Vágólapra másolva!

Leminősítette Japán államadós-osztályzatát április 27-én, hétfőn a Fitch Ratings, elsősorban arra a véleményére hivatkozva, hogy a japán kormány nem tett elégséges mértékű szerkezeti kiigazító lépést az idei pénzügyi év költségvetésében a fogyasztási adó tervezett emelésének elmaradásából eredő kiesések pótlására.

Egy fokozattal rontotta

A nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban bejelentette, hogy Japán hosszú futamidejű külső és hazai szuverén adósságállományának besorolását az eddigi A pluszról egy fokozattal A-ra rontotta. Az új osztályzat kilátása stabil. A Fitch emellett AA plusz-ról egy fokozattal AA-ra minősítette vissza Japán besorolási országplafonját, amely a japán gazdaságban honos kereskedelmi adósok osztályzatának felső határa.

A Moody's már lépett

A Fitch-nél a legmagasabb osztályzat az AAA, az A, ahová most Japánt sorolták, öt lépcsővel van a legmagasabb besorolás alatt, emlékeztet a Cnbc.com.

Nem a Fitch az első hitelminősítő, amelyik visszasorolja Japánt a fogyasztási adó emelésének elmaradása miatt: 2014-ben a Moody's minősítette le az országot az A1 kategóriába, ami a Fitch A-jánál egy szinttel magasabb.