Szárnyal Európa

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
A délelőtti pesszimista európai tőzsdei hangulat délutánra szertefoszlott, és két kézzel kezdték el venni a részvényeket. A BUX-index reggel is jól tartotta magát, szembe menve az európai trendekkel, délutánra pedig a magyar piac is új lendületet kapott. 
Vágólapra másolva!

Kihúzták a DAX-ot (16:25)

Közel 2 százalékos emelkedésben a DAX-index 12 030 pont környékén, ami óriási fordulatnak tekinthető a délelőtti 11 730-as szintekhez képest. Szinte minden részvény kiveszi a részét ebből a menetelésből, de így is kiemelkedik a mezőnyből a Volkswagen és a Lufthansa, melyek 4,8 százalékos ugrást mutatnak. Egyedül a Deutsche Bank lóg ki a sorból, továbbra is 4,6 százalékos zuhanással reagál a reggel közzétett hírekre.

DAX 15 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Lehengerlő a magyar tőzsde is (16:25)

A BUX-index 22 820 pontnál jár, ami 1,8 százalékos emelkedésnek felel meg. A nap első részében a Richter volt a húzópapír az örvendetes vállalati híreknek köszönhetően, mely jelenleg 4 766 forinton áll 3,6 százalékos pluszban 8,5 milliárdos forgalom mellett.

Viszont az Otp részvények is kitesznek magukért. Délután 2 óra környékén megtáltosodott a magyar bankpapír, és egészen 6 040 forint közelébe tépték ki a részvényeket, mely 3 százalékos emelkedésnek felel meg. Utoljára két hete járt ilyen magasságban az Otp.

Otp órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Gyorsan talpra állt a DAX (13:45)

A délelőtti bizonytalankodás és a nyitás után tapasztalt eladói nyomás után ebédidőben megpattant a német tőzsdeindex, egészen 11 960 pontig száguldva. Ráadásul szinte minden DAX-index tag jelentős napon belüli fordulatot mutat szép plusszokkal kiegészülve. Az autóipari szegmens ma is a kedvencek közé tartozik, a Volkswagen 4, a Daimler 2,5, a BMW papírok pedig 1,5 százalékos nyereségben vannak. Egy részvény, a Deutsche Bank lóg ki a sorból, amely jelenleg is 4 százalékos veszteségben van a reggeli gyenge gyorsjelentésnek köszönehetően.

DAX 5 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Megpihenő magyar piac (13:45)

A BUX-index a délelőtt során még jelentősen felülteljesített az európai vezető indexekhez képest, ugyanakkor kora délutánra inkább a megnyugvás jeleit mutatja 22 600 pont körül ingadozva. A Richter 2,9 százalékos pluszban van 4 735 forintnál, kiemelkedő 7,5 milliárdos forgalom mellett. A több blue chip részvény esetében alig van érdemi mozgás, az Otp 0,3 százalékos nyereséggel 5 866 forintnál jár, a Magyar Telekom és a Mol 0,1 százalékos lemorzsolódásban.

Kirobbanó formában a Richter

Megint szembe megy az európai hangulattal a magyar tőzsde, a BUX-index 1 százalékos emelkedéssel kezdte meg a hónap utolsó hetét. A jó teljesítmény leginkább a Richternek köszönhető, hisz folytatta a múlt héten megkezdett sormintát a magyar gyógyszercég, kirobbanó formában indítva a mai napot is. Másfél óra elteltével már 3,5 milliárd forintos forgalom mellett 3,5 százalékos pluszban tartózkodnak a gyógyszeripari részvények 4 764 forintos árfolyam mellett. Így már 15 százalékos emelkedést látni múlt hétfő óta.

Richter napos árfolyamgrafikon - múlt hétfő óta 15 százalékos emelkedés Forrás: Investing.com, Investor.hu

A Richter szempontjából fontos hír, hogy az Európai Gyógyszerügynökség pozitív véleményt adott a cég egyik fontos készítményének, az Esmya készítmény indikációjának kiterjesztésére. Szintén hírértékkel bírt, hogy az HSBC elemzője 4 100-ról 4 300 forintra emelte a Richterre vonatkozó célárát.

Rajta kívül minden blue chip a zöld tartományban tartózkodik, a Magyar Telekom 411 forinton (+0,25%), a Mol 14 980 forinton (+0,55%), az Otp pedig 5 870 forint (+0,4%) környékén mozog.

Európa ma is veszteségekkel küzd

A DAX-index látványos zuhanással nyitotta a hetet, továbbra sem tud érdemben talpra állni a két hete tartó korrekcióban, lejtmenetben. Nyitásban még egy óriási felfelé réssel kezdte a mai produkciót, hogy aztán percekkel később 11 900-ról egészen 11 730 pontig zuhanjon. Másfél órányi kereskedés után 11 780 pont körül jár a mutató, mely 0,25 százalékos gyengülést jelent.

DAX 5 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

A német indexre igazi súlyként nehezedik a Deutsche Bank közel 5 százalékos esése. A bank nettó profitja közel felére esett vissza az elmúlt negyedévben (559 millió euró), ami még a piac által várt 770 milliós értéket is messze alulmúlta. A bank múlt héten közölte, hogy 2,5 milliárd dollár bírságot fizet ki a Libor-ügy miatt. Szintén fontos momentuma a gyorsjelentésnek, hogy évi 3,5 milliárd eurós költségcsökkentési programba kezdenek, amely egészen 2020-ig tarthat.

Deutsche Bank órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Ellensúlyként a Volkswagen részvényeit lehetne kiemelni, melyek 3,7 százalékos száguldásban vannak, miután szombaton azonnal hatállyal lemondott a Volkswagen felügyelőbizottságának elnöke, Ferdinand Piech. Az elmúlt időszakot amúgy is egyfajta hatalmi harc alakult ki a cégen belül, Piech több alkalommal bírálta a vezérigazgatót, Martin Winterkornt, akit el is szeretett volna távolítani. Viszont múlt csütörtötökön a bizottság Winterkornnak szavazott bizalmat.