Betiltott két mágneses játékot a fogyasztóvédelem

2015.04.28. 09:59

Két mágneses játék forgalmazását betiltotta a fogyasztóvédelem, mert súlyos sérüléseket okozhatnak, ha a gyerekek lenyelik őket. 

Komoly veszélyt jelenthetnek egyes mágneses játékok, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szakembereinek vizsgálata alapján a vizsgált 10 játék közül két termék forgalmazását megtiltották, mert súlyos sérülést okozhatnak. 

Két játék

Az egyik játék egy mágneses darts: a nyíl száráról könnyen letekerhető a mágneses alkatrész, ami a megengedettnél hatszor erősebb volt, közölte az NFH. A másik játék egy mágneses építő készlet, amelyben könnyen lenyelhető mágneses alkatrész volt, illetve ebben is a megengedettnél többször erősebb volt a mágnes.

Jobb eredmény

A hatóság idén másodszor vizsgálta a mágneses játékokat, s a tavalyi évhez képest egyértelmű javulást tapasztalt: a 2014-es vizsgálatban a játékok 43 százaléka tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest. A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.

Súlyos sérüléseket okozhatnak a mágnesek, ha lenyelik őketForrás: Thinkstock

 

A gyerekek lenyelhetik

Azok a mágneses játékok, amelyek túlságosan erős mágneseket tartalmaznak, azért lehetnek veszélyesek, mert a játékokról leválasztható mágneseket a gyerekek könnyen lenyelhetik, figyelmeztet az NFH. Abban az esetben pedig, ha egy gyerek szervezetébe véletlenül egynél több mágnes kerül, akkor azok a bélfalon keresztül vonzhatják egymást, amelyek végül bélperforációt vagy bélelzáródást okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a felismerése nem mindig egyszerű, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket mutat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK