Minden borul a görög hiteltárgyalásokon

VARUFAKISZ, Jánisz Brüsszel, 2015. február 20.
Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter, Michel Sapin francia és Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter (b-j) az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport rendkívüli brüsszeli tanácskozásán, a
Brüsszel, 2015. február 20. Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter, Michel Sapin francia és Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter (b-j) az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport rendkívüli brüsszeli tanácskozásán, amelyet a görög adósság ügyében tartanak 2015. február 20-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
A görög kormány teljesen átalakítja azt a tárgyalódelegációt, ami az eurócsoporttal egyezkedik a következő mentőcsomagról. Névleg Jannisz Varufakisz pénzügyminiszter marad a delegáció vezetője, a gyakorlatban Alekszisz Ciprasz miniszterelnökhöz közel álló politikusok veszik át az irányítást. A görögöknek május 12-ig meg kellene egyezniük a hitelezőikkel, hogy elkerüljék az államcsődöt.
Vágólapra másolva!

A görög kormány bejelentette, hogy teljesen átalakítják azt a tárgyalódelegációt, ami az eurócsoporttal egyezkedik a pénzügyi mentőcsomag kiterjesztéséről. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy pénzügyminisztere, Jannisz Varufakisz marad a delegáció vezetője, de a napi megbeszéléseket Euklid Cakalotosz külügyminiszter-helyettes fogja koordinálni, írja a Nytimes.com.

Közelebb állnak Cipraszhoz

A részletes kérdések szintjén Jorgosz Hulirakisz vezeti majd a megbeszéléseket, ő eddig is részt vett a tárgyalásokon, és ahogy Cakalotosz, sokkal közelebb áll a miniszterelnökhöz, mint Varufakisz. Cakalotosz ráadásul sokkal visszafogottabb személyiség, mint Varufakisz.

Komoly kritikákat kapott

A bejelentés három nappal az után érkezett, hogy a görög pénzügyminiszter hajthatatlansága miatt komoly kritikákat kapott az eurócsoport és Görögország rigai találkozóján. A bejelentés előtti hétvégén Alekszisz Ciprasz telefonon felhívta Angela Merkel német kancellárt. A hívás tényét a német kormányszóvivő megerősítette, de azt nem mondta el, miről beszélt a két politikus.

Veszélyezteti a megegyezést

A delegáció átalakítását számos görög médium úgy értelmezte, hogy azzal Ciprasz a kispadra küldi pénzügyminiszterét. Varufakiszt kinevezése óta rengeteg támadás éri, egyrészt nemzetközi szinten, másrészt a görög ellenzék részéről. Egy volt görög külügyminiszter például lemondásra szólította fel Varufakiszt, azt mondta, személye veszélyezteti a megegyezést és aláaknázza a görög nemzeti érdeket.

Az ellenzék szerint Varufakisz személye veszélyezteti a megegyezést Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kevés az idő

A bejelentés után több brüsszeli tisztviselő üdvözölte a változást, arra számítanak, hogy a miniszterelnök közvetlenebb szerepvállalásával közelebb kerülhet a megegyezés. De emlékeztettek arra, hogy az álláspontok még nagyon távol vannak egymástól, az idő pedig nagyon rövid.

Közel a csőd

A dolgok jelen állása szerint az eurócsoport pénzügyminiszterei május 11-én találkoznak legközelebb, egy nappal azelőtt, hogy Görögországnak 750 millió eurót kell törlesztenie az IMF-nek. Mivel Athén már az előző törlesztőrészletet is épphogy csak össze tudta kaparni, nagyon valószínű, hogy megegyezés nélkül nem fogja tudni elkerülni az államcsődöt.