Mindig meg tudja lepni a piacot az Apple

Tim Cook Apple
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Tegnap este tette közzé negyedéves gyorsjelentését az Apple, mely most is felülteljesítette a piaci várakozásokat. Az egy részvényre jutó nyereség 2,33 dollár lett a várt 2,16 dollárhoz képest, bevételi soron pedig 58 milliárdot tudott elérni a várt 56,06 milliárd dollárhoz képest. Ráadásul a készpénz-visszajuttatási programját 200 milliárd dollárra emelte a korábbi 130 milliárdhoz képest.
Vágólapra másolva!

Továbbra is erős a működés

A várt feletti eredmények most is a dinamikus növekedésnek köszönhetőek, hisz a bevételek 27 százalékkal, az EPS eredmény pedig 40 százalékkal növekedett a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Jól mennek az iPhone értékesítések

Ahogy eddig is, az iPhone termékek az Apple zászlóshajói, és ezt az elmúlt negyedév is bebizonyította: összesen 61,2 millió készüléket adtak el a piac által várt 55 millióhoz képest.

Az Apple iPhone termékeinek negyedéves értékesítési számai (millió db) Forrás: Apple

Az iPad értékesítések viszont a várakozások alatt teljesítettek, hisz csak 12,6 millió darabot sikerült eladni a várt 14 millióhoz képest. De a tavalyi év hasonló időszakához képest is ez 23 százalékos visszaesést jelent.

Az Apple iPad termékeinek negyedéves értékesítési számai (millió db) Forrás: Apple

A Mac gépek értékesítése stabil, egyenletes növekedést mutat.

Az Apple Mac termékeinek negyedéves értékesítési számai (millió db) Forrás: Apple

Az Apple Watch-ról még alig van információ

Mivel a cég okosórája csak múlt pénteken került a boltokba, így az első hétvégi értékesítésekről még nincsenek adatok. Egyelőre 9 országban lehet előrendeléseket leadni a termékekre: Ausztrália, Egyesült Királyság, Franciország, Hong Kong, Japán, Kanada, Kína, Németország és az USA. Eddig a megrendelések 22 százalékát tudták leszállítani, de vélhetően júniusig el fog tartani, amíg minden előrendelési igényt ki tudnak elégíteni.

Apple Watch Forrás: apple

Egyre nagyobb a figyelem Kínán

Az Apple második negyedéves árbevételéből 16,8 milliárd dollár származott Kínából (Kína, Hong Kong, Tajvan), ami 71 százalékos ugrásnak felel meg a 2014-hez képest. Így ez a régió már megelőzte Európát (12,2 milliárd dollár származott onnan), és egyre jobban közelíti az Apple fő piacát, az amerikait, amelyik 21,3 milliárdos bevételt hozott a január-márciusi időszakban.

Apple Kína Forrás: Getty Images

Az összképhez viszont az is hozzátartozik, hogy Kínában már több iPhone készüléket adott el a cég, mint az USA-ban, ami egy fontos mérföldkő az Apple életében. Nyilván ez az egyre nagyobb jelenlétnek is köszönhető, mely még óriási tartalékokat rejt: az eddigi 21 boltból álló értékesítési pontok számát a duplájára kívánja növelni a technológiai óriás 2016 közepéig.

Tovább hízik a fejőstehén

Az Apple nettó készpénzállomány a folyamatos saját részvény vásárlások és osztalékfizetések ellenére is tovább növekszik, és már meghaladta a 150 milliárd dollárt a negyedévben. A teljes készpénzállomány 193 milliárd dollárra duzzadt a negyedév végére.

Az Apple teljes készpénzállományának változása negyedéves szinten (milliárd USD) Forrás: Apple, CNBC

De a technológiai óriás igen aktív a vállalati kötvénykibocsátások terén is, közel 40 milliárd dolláros állomány van a befektetők kezében. Azért van szüksége az ilyen jellegű finanszírozásra a cégnek az óriási készpénzállomány mellett, mivel a pénzek döntő többsége külföldön van, és annak hazahozatala jelentős adóterheket róna az Apple-re. Ráadásul annyira alacsony hozamok mellett lehet most kibocsátani ezeket a kötvényeket, hogy a vállalat számára ez egy rendkívül olcsó hitel.

Egyre több pénzt juttat vissza a cég a részvényeseknek

A hétfő esti bejelentések egyik nagy meglepetése, hogy az Apple 200 milliárd dollárra növelni a készpénz-visszajuttatási programjának keretét az eddigi 130 milliárdról. Ráadásul ebből 140 milliárd dollár fog jutni a saját részvény vásárlásokra az eddigi 90 milliárd dollár helyett, másrészt 52 centre emeli meg az Apple részvények után járó negyedéves osztalékot (11 százalékos növekedést jelent). A program 2017 márciusáig tart.

Reakciók

A hétfő esti zárás utáni kereskedésben 1,3 százalékkal emelkedett az Apple részvény árfolyama a gyorsjelentés hatására, ami egy kis plusz adalék a részvény normál kereskedésben elért 1,8 százalékos árfolyamemelkedéséhez. Így könnyen lehet, hogy a kedd délutáni kereskedési történelmi csúcson fogja kezdeni a részvény, ráadásul értékeltségi oldalról közelítve sem mondható drágának a vállalat. Az Apple piaci kapitalizaciója már 760 milliárd dollár.

Apple napos árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu