Új munkahelyeket teremt a kereskedelemben elrendelt kötelező vasárnapi pihenőnap, a kisboltok számára kedvező fordulatot hozott a rendelkezés.

Nőtt a kis üzletek forgalma vasárnaponként, a nyitva tartást szabályozó törvény hatálya alá nem tartozó vállalkozók nyereségük erősödéséről számoltak be az elmúlt időszakban – jelezte a Napi Gazdaságnak a Baranya Megyei Kereskedők Egyesületének elnöke. 


Pichler József a lapnak elmondta: miközben a kötelező vasárnapi pihenőnap miatt a nagyobb áruházak látogatottsága szombatonként a többszörösére nőtt, a korlátozás nyertesei vasárnaponként a kisebb, jellemzően családi vállalkozásban működtetett üzletek tulajdonosai, valamint a vásározók.

Igény van a friss kenyérre vasárnapForrás: AFP

Több ember kell a pékségekbe

A pékségek esetében a tapasztalatok szerint munkahelyteremtő hatása van a rendelkezésnek. A pékségek ugyanis vasárnap délig alkalmazottal is működhetnek. Megnőtt a környékbeliek igénye a friss péksüteményre ezért ez plusz munkaerő felvételét teheti szükségessé – mondta a lapnak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György megerősítette: konkrét százalékos becsléssel még nem rendelkeznek, de mostanra igazolódni látszik, hogy a legkisebb vállalkozások forgalmán lendített a nagy láncok vasárnapi szünnapja.