Szanyi Tibor megmentette Magyarországnak a bioüzemanyagot

bioetanol
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament elfogadta a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról szóló irányelv módosítását, amely Magyarország szempontjából igen előnyös elemeket is tartalmaz a kezdeti tárgyalási pontokhoz képest.
Vágólapra másolva!

A gabonából nyert bioüzemanyagok termelését hosszú ideje viták övezik, a vita végére most ideiglenesen pont került. „Az eredmény azért örvendetes, mert a javaslatok egy része ezen bioüzemanyagok teljes ellehetetlenítését célozta, míg a másik része egy sokkal szerényebb szerepet szánt ennek az üzemanyagnak, például a bekeverési arányt tekintve. Ezeket az elemeket nem szabad alábecsülni, hisz több ország – köztük Magyarország – bioüzemanyag-termelése is veszélybe kerülhetett volna. Ezzel nemcsak egy ágazatot, hanem munkahelyek százait is sikerült megóvni" – véli Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.

Kompromisszum

A sikeres eredményhez hozzájárult, hogy az egyeztetések során informális megállapodást, kompromisszumot sikerült elérni az Európai Parlament és az uniós szakminiszterek között. Az elfogadott szabályok egyszerre célozzák a káros anyagok kibocsátásának csökkentését, illetve lehetővé teszik a további technológiai fejlesztéseket. Szanyi Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a bioüzemanyag-termelés kérdését – összetettsége miatt – több oldalról kell vizsgálni. Az üvegházhatású gázok kibocsátáscsökkentése mellett figyelembe kellett venni, hogy egy létező, munkahelyeket nyújtó szektorról beszélünk, amely a vidéki térségekben további befektetéseket és munkahelyteremtést ösztönöz.

Képünk illusztráció Forrás: MTI

Csökkenő energiafüggőség

A bioüzemanyagok segítségével tovább csökkenthetjük az Európai Unió külső energiafüggőségét, a termelés egyes melléktermékei pedig értékes táp- vagy fűtőanyagok. Az irányelv értelmében a tagállamoknak 2017-ig kell átvenniük a jogszabályt, illetve biztosítaniuk kell, hogy az első generációs bioüzemanyagok (azaz a termőföldön termesztett gabonanövényekből nyert energiaforrások) 2020-ra a közlekedésben használt energiahordozóknak legfeljebb 7 százalékát alkothatják.

Különleges potenciál

„Sikerült egy egészséges egyensúlyt kialakítani! Személy szerint a közvetett földhasználatról szóló irányelv kialakításakor a szántóföldi növénytermesztésből származó bioüzemanyagok 4-7,5 célszázalék közül a magasabb bekeverési arányt támogattam módosító javaslatokkal, és a viták során is ezt képviseltem. Úgy vélem, hogy az alacsonyabb arány súlyosan veszélyeztette volna Magyarország különleges bioüzemanyag-potenciálját, amelyet nem ellehetetleníteni, hanem inkább kihasználnunk kell!" - tette hozzá Szanyi Tibor.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen arányban tankolunk bioüzemanyagot. Elemző összeállításunkat a benzin összetételének változásáról itt olvashatja.