16 bankot perel be a jegybank

Milyen hitel jut az átlagembernek, a bankok hitelpolitikája
A pensioner counting coins.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank 16 pénzintézettel szemben indít pereket, a forintalapú és ténylegesen devizában törlesztett hitel-, kölcsön- és lízingszerződéseikkel kapcsolatos, tisztességtelennek minősített egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelések miatt – írja honlapján az MNB.
Vágólapra másolva!

A jegybank azt kéri, hogy a Fővárosi Törvényszék állapítsa meg: a perrel érintett intézmények 2010. november 26-át követően közzétett általános szerződési feltételei vagy a korábban közzétett általános szerződési feltételek ezt követő módosításai tisztességtelenek, ezért érvénytelen.

A jegybank az ügyfelek helyett lép Forrás: AFP/RIA Novosti/Maksim Bogodvid

A jegybank a pereket a fogyasztók nevében indítja

Az érvénytelen kikötésen alapuló egyoldalú emelés miatt a pénzügyi intézményeknek elszámolási kötelezettsége keletkezik valamennyi olyan fogyasztó esetében, akinél az adott kikötést alkalmazták. Az eljárást tehát az érintett ügyfeleknek nem kell külön kérniük, azokat a fogyasztók nevében indítja el a jegybank.


Az MNB közérdekű keresetei kapcsán érintett intézmények:

1. AEGON Magyarország Hitel Zrt.
2. Borsod Takarék Takarékszövetkezet
3. CIB Bank Zrt.
4. CIB Lízing Zrt.
5. Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepe
6. FHB Jelzálogbank Nyrt.
7. FHB Kereskedelmi Bank Zrt.
8. Magyar Cetelem Bank Zrt.
9. MKB-Euroleasing Autóhitel Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
10. MKB-Euroleasing Autólízing Zrt.
11. OTP Bank Nyrt.
12. OTP Jelzálogbank Zrt.
13. Örkényi Takarékszövetkezet
14. Sopron Bank Burgenland Zrt.
15. UCB Ingatlanhitel Zrt.
16. Zalavölgye Takarékszövetkezet

A bíróságnak legkésőbb a keresetlevél vizsgálatától számított 15. napra ki kell tűznie a tárgyalást, és az ügyet a tárgyalás kitűzésétől számított 45 napon belül el is kell bírálnia.

A bíróság az eljárásban kizárólag azt vizsgálja, hogy a tisztességtelennek tartott szerződéses kikötés a törvényben meghatározott elvek szerint tisztességes-e. Ez alapján a következő döntéseket hozhatja: a szerződéses kikötés tisztességes, így a keresetet elutasítja; a szerződéses kikötés tisztességtelen, ezért érvénytelen.