Leminősítette Görögországot a Moody's

Görögország, gazdaság
A man withdraws money from an EC cash machine at a bank in Athens, Greece, 23 January 2015. Greece's leftist, anti-austerity Syriza party is poised to win Greece's general election on Sunday, January 25, 2915 - riding a wave of anger over austerity measures imposed as a condition for an international bailout. Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-besorolását a Moody's Investors Service.
Vágólapra másolva!

A cég indoklása szerint erősen bizonytalan, hogy a görög kormány időben megállapodásra jut-e hivatalos hitelezőivel még a soron következő törlesztési részletek esedékessé válása előtt.

A nemzetközi hitelminősítő szerda éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Caa1"-ről egy fokozattal "Caa2"-re rontotta a görög államkötvény-kötelezettségek besorolását, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A görögök inkább kiveszik a pénzüket a bankból Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A "Caa1" - más hitelminősítők módszertanában "CCC"-nek megfelelő - besorolás nyolc fokozatnyival marad el a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélétől, és rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket.