Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a megfizethető, biztonságos, tiszta és pontos taxihoz minden utasnak joga van. Az NGM közlése szerint adóhivatali vizsgálatot indítottak az Uber taxicég ellen.

Varga Mihály szerint ha olyan szereplő tűnik fel, aki nem tartja be az alapvető személyi és tárgyi feltételeit a személyszállításnak, akkor azzal piaci előnyre tesz szert. Mint a Facebookon írja, az Uber ráadásul közterhet sem fizet, ezért szerinte „lépni kell”.

Varga Mihály szerint lépni kellForrás: MTI/Marjai János

Az Uber taxicégként Magyarországon végez szolgáltatást, érdemi adófizetés nélkül, írja a miniszter, aki szerint a cég „sofőrjei” a Hollandiában bejegyzett vállalattal vannak kapcsolatban, és sokszor anélkül szolgáltatnak, hogy a taxizáshoz szükséges szakmai feltételek teljesülnének.

„A helyzet így nem maradhat” – írja a miniszter.

Varga Mihály utasít

„Ma arra adtam utasítást, hogy a gazdasági minisztérium és intézményei indítsanak vizsgálatot, és tegyenek lépéseket a piaci állapotok rendezésére, valamennyi tisztességes vállalkozó és biztonságosan közlekedni akaró utas érdekében” – írta Facebook-oldalán a nemzetgazdasági miniszter.

Vizsgálódik az NGM

Adóhivatali vizsgálat indult az Uber taxicég ellen, közölte az NGM. A tárca a vizsgálattal a piaci verseny megóvását, valamint az adózó és a vonatkozó szabályokat betartó taxisok védelmét akarja biztosítani.

A Hollandiában bejegyzett Uber International Holding B. V. gyakorlatilag internet-alapú diszpécserszolgáltatást nyújt a magyar „sofőrök” és utasok számára, jutalékért, és miután nem rendelkezik magyarországi telephellyel, itthon nem fizet adót, a leányvállalataként működő Uber Hungary Kft. is érdemi adófizetés nélkül végzi tevékenységét, írja az MTI.

Fizetniük kell

Az Uber rendszerébe bekapcsolódott magyar sofőröknek – tekintettel arra, hogy Magyarországon végeznek üzletszerű tevékenységet – az általuk szerzett jövedelem után adózniuk kell. Számos visszajelzés érkezett, hogy az Uber rendszerében résztvevők jellemzően nem teljesítik az adókötelezettségeiket, a személyszállításra vonatkozó szakmai követelményeket, közölte az NGM.

Az Uber tárgyalna

Nyitott a párbeszédre mind a kormányzattal, mind a taxitársaságokkal az Uber. Úgy véli, hogy az általa közvetített szolgáltatás kedvező Budapest számára, és számos gazdasági előnnyel jár, mondta március végén Rob Khazzam, az Uber magyarországi bevezetéséért és működtetéséért felelős vezetője.