Győzike, Zuschlag János, Vitézy Tamás és Volner János Jobbik-alelnök is képbe kerül a NAV legutóbbi szégyenlisáján. A legtöbb adóval tartozók listára kormányközeli cégek és elítélt politikusok, nagyvállalkozók is felkerültek.

Volt politikusok és politikusokhoz köthető cégek, közszereplők, elítélt vállalkozók is szerepelnek a NAV újabb feketelistáján. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján jelent meg az a két dokumentum, amely a legtöbb adóforinttal tartozó vállalat, illetve vállalkozók neveit tartalmazzák: a vállalatok 100 milliós, magánszemélyek 10 milliós adótartozás felett kerülhettek fel a listára.

A NAV listáin csak az adósok neve és címe szerepel, arra, hogy milyen körülmények között, és mennyi tartozás halmoztak fel, csak korábbi ügyeikből, nyilatkozataikból következtethetünk.

Zuschlag János legalább 80 millióval tartozik a NAV-nakFotó: Tuba Zoltán - Origo

Hat évig nőtt Zuschlag adóssága

Zuschlag János például januárban az RTL híradójában beszélt arról, hogy 80 millió forintot keres rajta a NAV. A 2008-ban csalásért elítélt volt MSZP-s politikus tavaly szabadult a börtönből, mint mondta, még hat éves büntetése előtt halmozta fel az adósságait, ez idő alatt a kamatok miatt 80 milliósra nőtt az adótartozása. Szabadulása óta Zuschlag többféleképpen próbált pénzhez jutni, többek között volt egy kispárt tanácsadója, valamint adózási tanácsadó is.

Először, ismeretlen okokból szerepel viszont a listán Hunvald György volt VII. kerületi polgármester. Hunvald ellen 2012-ben okirat-hamisítás, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt indult eljárás, azonban később felmentették a vádak alól, bár több volt munkatársát is elítélték.

Cégtemetőben a Jobbik-alelnök cége

Még mindig tízmilliónál több pénzt keresnek az úgynevezett iregszemcsei cégtemető-ügy több vádlottján is, köztük a már elítélt Molnár Szabolcson is. Molnár Szabolcs vette meg többek között Volner János, a Jobbik alelnökének egyik csődbe ment cégét, a Gavron kft-t is. A cég 2008-ban 12 millió forinttal tartozott az államnak, Volner János és felesége százezer forintért adta el Molnárnak.

Volner János: elítélt cégtemető-tulajdonos vette meg a cégétForrás: MTI/Illyés Tibor

CBA-cég, Fidesz-közeli kiadó

A százmilliónál többel tartozó cégek között szerepel a Helyi Téma kiadója, a Théma Nyomda Kft. is. A cég vezetője, Vitézy Tamás márciusban jelentette be, hogy anyagi nehézségek miatt megszűnik az ingyenes újság. Vitézy és lapja egyébként közeli kapcsolatot ápolt a Fidesszel, a Simicska-ügy alatt sokan arra számítottak, hogy az ő cégbirodalma veheti át a Simicska-médiabirodalom helyét. Most azonban Vitézy több cége is bajban van: horvátországi üdüléssekkel foglalkozó cége, az Adriatiq Island Group a PwC Magyarország átvilágítása alatt áll, egy másik vállalata ellen pedig felszámolás indult.

Szintén felszámolás alatt áll a CBA-Fema Kft., egy pécsi székhelyű kereskedelmi cég. A vállalatnak résztulajdonosa a CBA-Csemege Trió Kft, a felszámolás kezdetekor 459 millió forint adóval tartozott. Ennél is többel, több mint 2 milliárd forinttal tartozhat Koltai Gábor (Koltai Róbert színész fia) filmproducer produkciós cége, a felszámolás alatt lévő Filmsziget Kft. is. A cég azóta áll felszámolás alatt, hogy a tulajdonos ellen áfacsalás miatt nyomozás indult eljárás.

Felszámolás alatt a pécsi CBA-cégFotó: Polyák Attila - Origo

Győzikéék az SZJA-val tartoznak

A magánszemélyek listáján sokadik éve szerepel Gáspár Győző „Győzike” és felesége, Gáspárné Balla Beáta. A Gáspár-házaspárt korábban adócsalás miatt felfüggesztett börtönre ítélték, a bíróság szerint  2005-2006-ban 27,5 millió forint személyi jövedelemadót nem fizettek be – ebből legalább 10 millióval még mindig tartoznak.

Szintén nem először szerepel a listán Stadler József vállalkozó: Stadler cége, a Stad-Ker Bt. ellen 2008-ban felszámolási eljárás indult, miután 420 millió forintos áfacsalással vádolták meg. A cég kapcsán egy másik ügyben Stadlert elítélték: 2008-ban 92,9 millió forintot nem fizetett ki a hitelezőinek. Ezzel már két ügyben is jogerős ítélet van érvényben az idős vállalkozó ellen (aki egészségi állapota miatt nem tudott börtönbe vonulni), 2011-ben ugyanis 67 millió forintos adócsalás miatt ítélték el.